Sidor

måndag, mars 31, 2008

Om barn på bröllop

Det är många som lägger sig i när det gäller bröllop. Många har åsikter om hur det ska och bör vara. Som till exempel:
Vi ska gifta oss och du och din partner är välkomna var snäll och lämna barnen hemma.
Par utan egna barn som vill ha sin bröllopsfest utan andras barn.
Eller par med egna barn som ordnat barnvakt och vill ha sin bröllopsfest utan andras barn.
Eller par som inte vill ha en barnvänlig fest utan en fest med fri bar.
Eller också par som hatar barn, vad vet jag...


Någon som kan förklara varför många blir sura över att brudparet inte vill ha barn med på sin bröllopsfest?

måndag, mars 24, 2008

Bok: Resan tillbaka till den vita massajen

På väg till och från stugan har jag läst ut "Resan tillbaka till den vita massajen".
Det började med att jag fick "Den vita massajen" med någon tidningen en sommar. Den var otroligt intressant även om man inte kunde förstå varför denna kvinna ville lämna civilationen och bo i en lerhydda i afrikanska bushen. Hur annorlunda syn massajerna har på vissa saker och hur hon kämpar för att överleva i bushen.

Sedan läste jag "Den vita massajens dotter" om hur samma kvinna kommer tillbaka till civilationen med sin dotter och saker och ting känns konstigt igen (fast omvänt).

Nu läste jag då alltså sista boken om hur hon åker tillbaka och besöker sin afrikanska familj i Barsaloi. Hur Afrika har förändrats och vi får veta lite hur afrikanerna känt när hon dök upp.

Jag tycker att första och sista boken är mest intressant och jag ångrar inte att jag har läst dem.

Onekligen tycker jag att det är härligt att vara tillbaka till rinnande vatten, toalett istället för utedass och en dusch med vatten man inte behöver värma först. Men nästa år åker vi nog tillbaka och då stannar vi lite längre.

söndag, mars 23, 2008

Påskdagen & Annandag påsk

Det hade varit kallt även denna natt så det var inte särskilt bråttom att komma sig iväg. Elverket fick sig lite värme i bastun tillsammans med glykolen så att vi kunde koka kaffe. Min farbror gäng hade tänkt köra ända till Bäverholmen medan barnen fått bestämma hos oss och de var inte sugna på någon långtur. Men på grund av kylan hamnade vi allihopa i Hilmersgrobban igen. Det var något kallare idag.Jag provade att åka på syrrans bräda. Micke som utbildat sig till instruktör sa att jag skulle ställa mig med benen lite isär och så puttade han mig lite så jag satte fram ena foten för att ta emot. Först tänkte jag "men va fan gör du" men det var visst för att avgöra vilken fot jag skulle ha nedåt. Det gick inte särskilt bra men var ändå roligt.Hemma i stugan igen åkte pappa och hans sambo iväg för att piffa till farmors hår och vi andra stannade kvar. Micke stekte parisare ute på grillen och jag hade alla planer om att äta upp min. Men om sanningen ska fram så har jag svårt för korv.
Efter maten spelade vi "Alias", jag och Micke mot syrran och hennes kille. Dom förlorade och syrran är som en 5-åring när det gäller att förlora. Hon är både en dålig vinnare (hoppar upp och ner och ropar jag vann) och en dålig förlorare (vägrar inse att hon förlorat fast man gått i mål medan hon har halva planen kvar). Jag har å andra sidan spelat kort med barnen och inte låtit dem vinna medvetet (förutom en gång med den yngsta). Jag tänker inte låta dem vinna - jag tänker lära dem hur man vinner. Men de får öva lite först...

Annandag påskVi skulle åka hem och steg upp vid åtta men när temperaturen visade -29 grader ville inte glykolen brinna för kaffekokning. Men ännu värre var att Mickes skoter ville inte starta och för bilarna såg det mörkt ut. Så fram med elverket och värma skotern. Sedan kördes elverk och packning upp till bilarna. Någon timme med motorvärmare startade alla tre och vi kunde ge oss iväg till farmor.
Hon bjöd på kaffe och våfflor i sina fina Mon Amie koppar.
"Blått är flott som ett silverslott" har hon alltid sagt.
Nästa stopp blev riktigt god pizza i Arvidsjaur. Pizzeria Cazba, jag åt en Cazba special utan paprika med bearnaisesåsen på sidan om. Tunn botten och jättegod! Rekommenderas om ni passerar Arvidsjaur.
Nästa stopp blev hem till mamma för att lämna hennes födelsedagspresenter. Vi hade köpt böcker för självkänsla och lycka och kosten att se positivt på tillvaron.
När vi kom hem till Micke packade vi in sakerna och strax var det klart så skulle jag åka med bussen till Umeå dit jag kom strax efter elva och stupade i säng.

lördag, mars 22, 2008

Påskafton

Micke väckte mig med att tala om att det var -31 grader, så jag gjorde det enda raka och somnade om. Det finns absolut ingen anledning att stiga upp klockan åtta om man är i fjällen och där är så kallt. Vi väntade tills det blev varmare (-16). När vi sedan packat ihop matsäcken och lastat pulkorna dök hela gänget upp och så körde vi till Hilmers grobban. Cirka 12-20 skotrar och en del pulkor hade vi tur att knappt någon annan kommit dit ännu. Det är ett populärt ställe på fjället eftersom det allt som oftast är vindstilla där. Trots kylan mådde vi riktigt bra i groparna.Syrran, hennes kille och Mickes mellanbarn hade sina snowboards med sig och ville prova vingarna längst fjälltoppen. Så Micke skjutsade upp dem och yngsta barnet, jag tänkte först stanna nere men kom sedan på att jag ville fotografera lite. Så jag började promenera uppåt men hann inte många meter innan pappsen dök upp på sin skoter och erbjöd skjuts till mitten av backen i alla fall och rätt som det var hade jag blivit skjutsad ända till toppen.Min syster har en ny bräda men hennes erfarenhet begränsar sig till att ha provat lite på Strömlidabacken. Så det syntes stor skillnad mellan pojkarna och henne, de susade ner medan hon tappert försökte hålla sig på benen. Ibland gick det riktigt bra och ibland sämre men jag tvivlar inte på att hon kommer att lära sig det där. Hon verkar tycka att det är roligt. Själv fick jag en trevlig promenad nedför backen och blev lagom varm i kroppen, däremot undrade jag vart mina fräknar är? Det är här i fjällen dom bor men trots solen så har de inte hittat till min näsa.
Lunchen blev kebabkött i pitabröd med orientdressing (funkar bra på fjället) och till middag blev det biffar (funkar bra i stugan). På kvällen hällde vi allt godis i en och samma skål på bordet och trots att barnen ätit en hel del hade vi massor kvar. Jag hade med mig 3,2 kilo påskägg från Umeå (till min syster och alla barnen). Min syster hade också köpt påskägg åt dem och pappa hade köpt en STOR godispåse. Alla hade chips och mat (och alla hade med sig lite extra) så var det inte för jobbet hade vi lätt kunnat stanna mycket längre.

fredag, mars 21, 2008

Långfredag

Vi vaknade efter att ha sovit gott på loftet i stugan. Eftersom vi väntade på att min syster och hennes kille skulle komma så tog vi det lugnt på morgonen. När paret dykt upp och lassat in sina saker i stugan åkte vi ner till pimpeltävlingen som startade klockan elva. Jag tror att nästan hela byn var där. Temperaturmätaren visade -16 grader och det blåste ganska kallt nere på isen. Det blev lite mingel för att hälsa på all släkt och några bekanta. För min kille som inte träffat någon av dem förut blev det riktig korvstoppning med namn hit och dit.Efter att ha minglat runt och (de som ville) ätit någon korv, druckit lite kaffe och/eller varm saft så var pimpeltävlingen slut. Då vi åkte en väldigt kort bit, grävde en grop i snön och stekte hamburgare på en kryssklabb.
På vägen hem var det jag som körde och vid ett tillfälle valde jag fel spår över en liten källa. Spåret jag valde var ungefär lika brett som mattan på skotern på ett litet ställe men när jag såg det var det lite sent att vända om, så jag gasade och körde rakt istället.
Hemma i stugan igen eldade vi upp bastun, spelade lite kort och åt lite middag. Fast man knappt gjort något så var vi efter bastubadandet redo att gå och lägga oss (klockan tio). Det kan bero på att man varit ute i den friska fjällsluften hela dagen.
Pappa ska prova åka snowboard, eller skateboard som han kallade det. Jag och syrran är reda att fotografera medan syrrans kille assisterar.Efter att ha trillat en gång glider pappa ner mot Laisan.Micke åker snowboard bakom skotern, det ser enkelt och roligt ut när de som kan visar hur det ska se ut.

tisdag, mars 18, 2008

Badrum

Tisdagstemat "badrum" är egentligen förra veckans tema.Jag har varit på Lagerhaus och köpt ett paket kakeldekor för att testa lite. De täcker inte riktigt mina plattor, 2 mm större hade varit bättre. Men jag tycker nog ändå att det blir lite roligare i badrummet. Så jag får nog gå tillbaka och köpa lite fler...
Aprikosa plattor från början av 90-talet känns inte så kul

I'm testing some tile-decor-covers. It does cheer up the bathroom, the beginning of the 90's apricot tiles are a bit boring. I think I will cover them all.

måndag, mars 17, 2008

Bulle i ugnen?

En fd arbetskamrat som jag inte träffat sedan i slutet av sommaren ploppade upp på msn. Hej, jag har hört att du har en bulle i ugnen.

Så då vill jag sätta stopp för det ryktet. Nej, jag är inte gravid jag har bara gått upp fem kilo på ett halvår. :)
Tur att jag struntade i att baka kanelbullar ikväll. Om jag haft bullar i ugnen skulle jag kanske sagt ja och undrat hur han kunde veta det? Då hade det ju blivit lite fel...

A friend I haven't seen in the latest six months popped up at MSN and very quickly said: I have heard that you have a bun in the oven?
Let's put an end to that rumour – no I don't I just gained some weight.
Not pregnant – not trying to get. (Sorry mom.)

torsdag, mars 13, 2008

Silpin Rosa brödkavel


Jag har hittat vad som låter som en fiffig brödkavel på Internet. Silpil silikon brödkavel. En sån vill jag ha i rosa så att det matchar skålarna. De som gör baket ännu roligare!

Brödkavel finns att köpa på Bagaren & Kocken

tisdag, mars 11, 2008

Sex and the city boxen

Nu har jag slutligen slagit till och köpt Sex and the city boxen. Det är härligt när något man velat ha länge är billigare än någonsin.
599 kronor på CDOn.

söndag, mars 09, 2008

Resumé över helgen

Förra helgen skulle jag ta det lugnt och gjorde nästan ingenting så när söndagen kom var jag grymt uttråkad och längtade till måndagen. Men i helgen har jag istället varit väldigt effektiv. I lördags städade jag hylla ett och två i indiska skåpen, samt slängde alla "Allt i hemmet" tidningarna på hylla tre. Jag klistrade in lite bilder i fotoalbumet och gick och handlade både på Ica och konsum. Ingredienser till min nya GI-diet var dinkelmjöl, linfrön, solrosfrön, pumpafrön, fisk och rotsaker.Så bakade jag filmjölkslimpa och frös ner skivorna förpackade två och två. Sedan tittade jag på "En ung Jane Austen" och gick och gick inte och la mig alltför sent. Vaknade och bakade morotsbullar men glömde sirapen. Sedan plockade jag fram mormors gamla assistent och bakade en sats till - mycket lindrigare när den knådar degen. Nu har jag en massa bröd i frysen som är nyttigt.
Dessutom gjorde jag rotsaksbiffar som var jättegoda (rivna morötter, palsternacka, potatis och rödbetor med lite vitlök som man steker). Nu har jag flera portioner av biffarna i frysen.
Lyckos mig!

Det skulle nog vara kul att vara hemmafru. I alla fall i en vecka. :)

Morotsbullar

Saftiga morotsbullar går inte av för hackor. Det gör inte ens något om man glömmer matskeden med sirap.5 dl vatten
25 gram jäst för matbröd
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 msk salt
2 rivna morötter
1 msk sirap
7 dl Kungsörnens fullkornsdinkelmjöl
5 dl Kungsörnens siktade dinkelmjöl
(Ägg och mer solroskärnor)

Gör så här:
Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen (för osötade degar). Häll i solroskänor, linfrön, salt, morötter och sirap. Sedan häller man i jästen i omgångar tills degen är smidig. Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under bakduk. Knåda degen smidig och rulla 20 st bullar som får jäsa under duk på en smörad plåt i 20 minuter. Vispa upp ägget och pensla bullarna och sprinkla på solroskärnor. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, 225 grader.

lördag, mars 08, 2008

Valnöts- och yoghurtbröd

Ett bröd som innehåller en massa nyttigheter och är lätt att baka, samt går att frysa. Dessutom helt i linje med min nuvarande GI-diet.6 dl grahamsmjöl
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl rågkross
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl hackade valnötter
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Häll alla ingredienserna i en skål och rör ihop. Smöra en avlång form och bröa med grahamsmjöl. Häll över röran i formen (sprinkla lite extra frön ovanpå så ser det lite godare ut) och grädda längst ner i ugnen i 1 timme.

(Personligen så gillar jag inte konsistensen på brödet.)

tisdag, mars 04, 2008

Umeå idag

På radion ropas det vårväder innan prognosen kommer. I min del av Sverige undrar jag vart våren är? Det är ju bara februari.Här är våren en månad bort, MINST. Solen skiner och det är 10 minusgrader. Alldeles perfekt vinterväder.Nu skulle man sitta i en snögrobba på fjället och dricka choklad, grilla pinnbröd och få fräknar på näsan...

This is what the weather is like here in Umeå today, spring is at least one month away. We have couple of minus degrees and the sun is shining. It's a perfekt winter day...

Fritid

Tisdagstemat idag är fritid. En av mina hobbies är att se film, det blir några filmer i veckan som jag hyr via Internet eftersom de har största utbudet och inte bara de senaste storfilmerna från Hollywood. Ibland kan dokumentärer, utländska filmer och gamla klassiker som jag inte har sett vara perfekt för att mixa upp blandningen. (Jag hyr från "lovefilm" för närvarande, jag tycker de fungerar bäst). Sedan har jag förstås en del egna filmer, alldeles för många inser jag när jag radat upp dem så här för att ta fotot.
Men nu är de i alla fall i någorlunda ordning.