Sidor

fredag, mars 30, 2012

Practice makes perfect



Ikväll har jag bakat biskvier. De blev goda. Men maken tyckte att chokladen var lite för mörk och jag är måste nästan hålla med (använde marabou 70%) plus att jag inte är nöjd med hur de såg ut, rent estetiskt.
Så jag gör helt perfekta biskvier en annan dag :)
Biskvier är en riktig favorit hos mig och jag är ju inte nöjd förrän de smakar precis som på Ekbergs konditori. Det är inte värt att köpa dem någon annanstans. De ska vara seg botten, inte hård. Fyllningen ska vara fluffig och liksom smälta i munnen. Då är det perfekt.
Dagens botten hade bra konsistens men jag hade trott att de skulle rinna ut så jag hade spritsat dåligt.
Dottern har fått hjälpa mig baka cupcakes idag. Det tyckte hon var jättekul och kanske tog det död på hennes skräck för elvispen. Hon tyckte det var jättekul att hjälpa mig vispa. Köket behövde förstås städas efteråt men det var det värt. Cupcakes fick bra betyg av yngsta pojken också. Alva fick också smaka en och hon åt upp glasyren och bad sedan om en ny. Men då hade hon ätit en riktigt ordentlig middag också (tacos vad annars?). Kul att hon äter igen för under tiden hon varit sjuk har hon inte ätit mycket mer än vällingen på kvällen.

torsdag, mars 29, 2012

Ljus chokladmousse med ganache

Det här receptet är ur Coop tidningen, då innehöll det 2 msk konjak men det tyckte jag blev alldeles för mycket. Jag vill bara ha en hint av konjak så jag tar mig friheten att ändra i receptet. :)

Ganache
100 g grädde
25 g honung
125 g ljus choklad
0,5-1 msk konjak

Koka upp grädde och honung och häll över chokladen (som du finhackat). Vispa slätt och tillsätt konjak efter smak. Dela upp i fyra skålar och låt stå i rumstemperatur i minst en timme.

Chokladmousse
3 dl grädde
100 g mjölkchoklad

Smält chokladen i grädden och ställ kallt (bör inte koka). När det kallnat och ganachen är klar, vispa och klicka ur i skålarna.

onsdag, mars 28, 2012

tisdag, mars 27, 2012

Det går framåt

Alva har ju varit helt Tingeling-galen. I oktober fick hon Tingeling filmen som jag fyndat på loppis och det var kärlek direkt. Hon bara satt och gapade och ropade uppspelt "Titta mamma!".
Så när hon fyllde år fick hon "Tingeling och älvornas hemlighet" och "Tingeling och den förlorade skatten". Hon blev snabbt bra på att lägga huvudet på sned le och säga:
- Tingling katten
(eller tingling emligheten)
När vi var i Thailand såg tyckte hon sig se Tingeling så fort någon sköt upp ett fyrverkeri eller om något flög. För att göra en lång historia kort så har det varit mycket älvor det senaste halvåret.

Men nu har det svängt lite och Alvas mamma har minsann ett antal Disneyfilmer att välja mellan. Favoriterna just nu är "Tuperhjaltar", "Monter" och "bjönen". Det vill säga Superhjältarna, Monster's inc och Björnbröder. Så idag när jag tog på henne en tunika hon nyligen vuxit i blev hon väldigt glad över att det var björnar på den.
Kul, det är bra med lite variation.

After eight cupcakes

Jag provade Leilas recept på after eight cupcakes. Det blev 16 st istället för 12 st och glasyren gick inte att spritsa då den var för rinnig. Men de var goda ändå, med mintsmak.
Cupcakes
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl gräddfil
2 msk kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gram mörk choklad (70 %)
16 st After Eight

Frosting
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl flytande honung
150 gram mörk choklad
pepparmintsolja, efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, rör ner gräddfil och kaffe och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och smält den. Vänd ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut 16 pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Bryt after eight i bitar och tryck ner i varje cupcake.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Koka upp grädde, mjölk och honung till frostingen i en kastrull. Ta bort från värmen och låt svalna något. Finhacka chokladen och smält ner den i gräddmjölken. Smaksätt med några droppar pepparmyntsolja.
Sedan skulle man pritsa frostingen på kakorna men det gick som sagt inte.

Nyfriserad

Idag klippte jag mig. Ungefär 10-15 cm och det känns mycket bättre nu. Borta är det nötta och det stora "jag har fått barn håravfallet". Hon fick även klippa upp det lite mot ansiktet och det var en bra frissa (Erica). Hon tyckte inte att det behövdes klippa så brutalt mycket som jag trodde och hon hade rätt.
Jag är nöjd.
Jag är inte så sur som jag ser ut.

måndag, mars 26, 2012

Vårstädning


Man skulle kunna tro att det är ena riktiga slashasar som bor här. Grannarna är nog väldigt glada att det inte ser ut så här jämt. Men idag har vi släpat ut möblerna som Reprisen kommer och hämtar imorgon. 
Mer plats i förrådet med andra ord...

Rödbetssoppa med äpple och svartvinbär

Soppa nummer tre i kokboken "Soppor, bröd och röror", jag testar mig igenom den...

Rödbetssoppa med smak av äpple och svartvinbär
2 portioner

0,5 gul lök
1 msk olja
250 g färska rödbetor
1 morot
1 potatis
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 äpple
1-1,5 msk Bobs svartvinbärssaft

Gör så här:
Hacka löken och fräs i oljan några minuter. Ska rödbetor, morot och potatis och skär i bitar. Lägg i kastrullen och fräs några minuter. Häll i vatten och buljontärning och låt puttra ca 15 minuter eller tills rotsakerna blivit mjuka.
Kärna ur och hacka äppelhalvan och blanda i kastrullen tillsammans med saften. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick gräddfil.


Recept ur "Soppor, bröd och röror" av Systrarna Eisenman

söndag, mars 25, 2012

Foton från förr

I lördags (igår alltså) var jag hemma hos min mamma som är just 60 år fyllda och gratulerade. Jag passade på att stjäla/låna ett kort på mig själv när jag var liten. Alva har ibland precis just den minen jag har på kortet och pillar sig ofta i håret precis som jag gör på bilden.

Det är som att jag tycker att jag var sötare som barn sedan jag själv fick ett barn...

lördag, mars 24, 2012

Bacillhavet


Barnet leker glatt i bollhavet och slickar på bollarna som tusentals andra barn gjort samma sak med och i mammas huvud måste mamman upprepa det tröstande mantrat:
Baciller bygger immunförsvaret
Baciller bygger immunförsvaret
Baciller bygger immunförsvaret
Baciller bygger immunförsvaret

fredag, mars 23, 2012

Schwarzwaldtårta

Jag provade att göra egen schwarzwaldtårta lagom till Internationella kvinnodagen. Men jag bakade inte bottnarna själv för jag har ingen mandelkvarn.

1 paket marängbottnar
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Smält chokladen och bred ut den på bakplåtspapper/folié. Låt svalna och skär i botar. Bryt isär försiktigt. Vispa grädden fast och smaksätt med vaniljsocker. Sätt grädde på botten nr ett, lägg på botten nr 2 och mer grädde. Dekorera med chokladen.

Receptet kom från ett sånt där kort man får hemskickat ibland som reklam för att börja prenumerera på recept och spara i pärmar eller på små kort. Jag har sparat det ett tag. Resultatet var gott. Godare dagen efter men Frödinges frysta schwarzwald är svår att slå.


torsdag, mars 22, 2012

Blinka lilla tärna



Alva sjunger blinka lilla stjärna.

onsdag, mars 21, 2012

Jag tvättar bilen

Sitter i biltvätten, ensam.
Det är roligare att tvätta bilen om alva är med.
Sist visste hon inte om hon skulle skratta eller gråta eller äta sin banan. :-)

tisdag, mars 20, 2012

Korvstroganoff med basilikasmak

En god variant på korvstroganoff, jag tror det blir den varianten nästa gång också

(och då ska jag komplettera med bild)

400 g falukorv
1 purjolök
2 tomater
1 msk olja
1 burk Arlas crème fraiche tomat&basilika

Gör så här:
Skiva och strimla falukorven till en cm tjocka stavar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Tärna tomaterna. Bryn korven och purjolöken i olja i en stekpanna. Tillsätt tomater och blanda ner crème fraiche. Låt allt bli varmt. Servera med kokt ris.

Barnen var inte överlyckligt förtjusta över denna lite bättre och godare korvstroganoff men våran lilla hade just påbörjat en period av matvägran så vi försöker ändå igen. Ris åt hon i alla fall.
Receptet hittade jag på Arla.


måndag, mars 19, 2012

Första barnkalaset

När man fyllt 1 år kan man få smaka LITE socker.
Det vill säga den första biten tårta.



Kladdig med glad

söndag, mars 18, 2012

Lördag vecka 11

09:18 Dottern ser på "Björnbröder" och har ätit välling till frukost
09:56 Sushiriset är klart! Jag fixar till mig.
10:29 Dottern har rivit ut hela leksakslådan och vill se "Tingeling".

10:48 På väg till stan, men konstaterar att det blir skottning när lillan tar sin tupplur.
10:51 åkte vi förbi Strömnäs och köpte de här fina skorna av en tjej. A fick vänta i bilen och då blev hon inte glad. Men sen när hon såg att hennes nya skor har stjärnor tyckte hon att de var väldigt fina.
11:52 Vi har nästan fikat klart. Kaffe och kaka. A är inne på sin andra festis och har varit glad hela tiden. Det där emd att gå på stan är ju inte så kul när man är två och vill leka. Kompisarna låg bara och sov i vagnen. :)
12:32 Vi gick in och hälsade på Maureen och köpte lite nya kläder. Även de med stjärnor. Sedan kollade vi på en pyjamas på Lindex men så hade jag glömt rabattkupongen så det blev ingen idag.
14:01 Se så fint jag skottat! Snöslungan är jättebra men den behövde lite hjälp att dela upp  takrashögen idag så det tog tid. Dottern tog tuppluren under tiden.
14:03 Före, det har rasat på baksidan också!
14:44 Efter. Snart är det vår på altanen! Eller nä, det har fortfarande inte rasat från uterummets tak så det krävs nog mer skottning men det är ju dumt att ha drivor med snö som smälter mot husväggen när de kan smälta någon annanstans. Dessutom ligger de i solen längre när det inte är i skuggan av huset.
15:26 Jag äter en macka och dricker en tekopp. Pausar lite med datorn.
15:43 Dags att städa. Dammsuga, torka i köket och ta toaletten. Då var det gjort.
16:17 Jag har diskat och passade på att låta disken stå och rinna av lite grann. Maken  avskyr när jag gör så, alltså försöker jag att låta bli det när han är hemma. Men nu är han borta. :)
16:20 Jag börjar göra "ganache" och chokladmousse.
16:28 Lillan har vaknat och ville kissa på pottan. Duktig tjej det där.
16:33 Hon bestämde att hon skulle ha sitt lördagsgodis, så då fick hon det.
17:13 Jag upptäcker att ganachen ska stå i rumstemperatur. Har hunnit ta en snabbdusch och  plockat undan.  Sen tog jag ut chokladen ur kylskåpet.
18:14 Syrran rullar sushi, jag har gjort ägg bitar (Tamago Yaki. Receptet finns här i bloggen. Använd sökrutan uppe till vänster och du inte hittar den under etiketten recept.) A har ätit omelett.
18:37 Sushin är redo för att ätas. (Den var god.)
Ganachen var inte så god, den smakade för mycket konjak. Chokladmoussen som skulle vara ovanpå var däremot jättegod. Alva tyckte inte om sushi idag, men chokladmousse hade hon nog kunnat äta hur mycket som helst utav om hon fått (men det fick hon inte) och så åt hon någon macka, drack mjölk och knaprade på gurka.
Vi har sett "I don't know how she does it", den var inte särskilt bra.
Dottern sover och gästerna har kört hem. Så nu tror jag att det är läggdags.
Tack för idag och gonatt.

lördag, mars 17, 2012

Även misslyckad glasyr är god

Jag bakade och glasyren blev totalt misslyckad och gick inte att spritsa med. Rinnig är bara förnamnet. Så det blev en hel del över vilket Alva var snabb att upptäcka...

fredag, mars 16, 2012

Normalviktig


Här är jag.

Jag har ett BMI på 22,4 för tillfället.
Enligt BMI skulle jag kunna gå ner 10 kg och ändå ligga inom normalvikt, samt att jag lika gärna skulle kunna gå upp 7 kg utan att räknas som överviktig. Jag har provat att ligga där i överkanten av normalvikt. Där trivdes jag inte.
10 kg mindre har jag väl också vägt, när jag var barn men det minsta jag vägt i nuvarande längd är nog snarare 8 kg mindre än idag.
En del säger att BMI inte är något man kan använda sig av. En del säger att det inte är en bra måttstock. Men jag tycker att det är lite ”ungefär vad du ska väga” riktlinjer. Det är ändå ett rätt stort spann som räknas som normalt och ger en fingervisning om var man borde ligga. När man egentligen borde vara nöjd.

Tycker jag att jag är en dålig förebild för dottern då vi pratar om att tappa några kilo så hon kan höra det?
Ja.
Hon är visserligen bara två år men viktpratet kanske borde ha en ”inte när det är barn i huset” regel precis som vissa andra samtalsämnen. Samtal om att komma i form. Det är fort gjort att man sätter grunden för ätstörningar om man som normalviktig pratar om att banta fast man egentligen mår mycket bra. De där gångerna man känner sig uppsvälld och plufsig och uttrycker sig med ord som tjock.

Visst skulle jag vilja tajta till vissa delar med att gå ner en 2-4 kg. För visst putar det mer på vissa ställen sedan det var en baby där i magen. Visst skulle kläderna sitta lite finare på min kropp då. Men istället för "den nya livet" har jag lunch på thairesturang i fyra veckor. Träning är ett ständigt dåligt samvete som jag inte har någon lust till alls för tillfället, jag kör plankan några sekunder ibland. Men idag, säger jag att jag minsann duger som jag är i alla fall.
Det blir fredagsmiddag på Max och sedan ska vi handla och kanske eller kanske inte köpa några karameller (beroende på hur Alva beter sig när vi passerar godishyllan).
Hon gillar ändå de mjukare runda delarna utav mig bäst. Hon kramar om min mage och säger:
- Älka mammat mage!
(hon kan inte säga s så hon använder t istället)
Å mamman ler och säger, å mamma älskar Alva

Trevlig helg.

Kladdkaka med kryddig tryffeltopping

Lagom till en födelsedag provade jag att laga kladdkaka med vitchokladtryffel på toppen.

Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Gör så här:
Smörj en form med löstagbar kant. Smält smöret. Vispa ägg och socker lätt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Rör till en jämn smet och häll i formen. Grädda kakan i 175 grader 20-25 minuter i nedre delen av ugnen.

Vit chokladtryffel
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 kanelstång
400 g vit choklad

1 pkt Noblesse

Gör så här:
Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt kanelen i mindre bitar. Stöt sönder kardemumman grovt och tillsätt grädden. Koka upp grädden med kanelen. Ta från värmen och låt stå och dra övertäckt i 15 minuter.
Hacka under tiden chokladen fint och lägg i en bunke, koka upp grädden och sila av kanelen. Häll sedan den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt tryffeln svalna. Bred sedan över kakan och dekorera med Noblesseplattor. Spara lite tryffelsmet till att fästa plattorna på kakan.

Receptet kom från "Tårtor" av Mia Öhrn. Men då innehöll receptet rätt mycket kardemummakärnor. Det blir lite för kryddig smak tyckte de flesta så det blir nog godare med bara lite kanelstång...

måndag, mars 12, 2012

En massa tapas recept

Maken tycker jag har för många kokböcker, det kan ligga lite i det han säger. Är det någon som vill ha denna? Bortskänkes.
Den är lika fin som en ny.
Den är slutsåld - går inte att köpa.
Alla tiders Tapas
Goda skäl att vilja ha den. Men här kommer en beskrivning:
"Alla tiders tapas är en samling fantastiska tapasrecept. Här återspeglas en kulinarisk tradition i en utsökt blandning av tapas på ägg och ost, fisk och skaldjur, kött och fågel och mycket annat. Här finns en munsbit för varje smak - välj till exempel bland Ugnsbakad tortilla, Friterade sardiner, Limeindränkta räkor och Lammspett med citron."

Kommentera med namn och adress så skickar jag den.
(Men jag kommer inte att publicera kommentaren.)

fredag, mars 09, 2012

Rocky Road Cupkakes

Så provade jag Leilas Rocky Road cupcakes. En av me&i värdinnorna hade gjort dem och då hade blivit superstora. Så jag visste att man inte skulle följa receptet och göra 12 st, det blev 20 st men desto fler desto godare.

Cupcakes
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%
2 dl salta jordnötter
2 dl minimarshmallows
20 dumlekolor

Fudge glaze
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk honung
200 g mörk choklad 70%
1 msk smör
Salta jordnötter, minimarshmallows och 20 dumlekolor till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den.Rör sedan ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut 20 st pappersformar i en muffinsplåt och sätt lite smet i varje form. Stick ner en dumlekola delad i två i varje, några minimarshmallows och lite jordnötter. Fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Glasyren
Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Rör i smöret. Skeda en klick glaze i mitten av varje cupcake och garnera med en dumlekola delad i två, minimarshmallows och salta jordnötter.
Receptet stod i nr 1/2012 av "Hembakat" en mysig baktidning som inspirerar både till slisk och matbröd. Jag funderar på att börja prenumerera på den nu när jag avslutat min prenumeration på "Sköna hem".


torsdag, mars 08, 2012

Resbloggen

Nu har jag uppdaterat resebloggen lite grann.
Ni har väl blivit less på att kika in där utan att något händer men nu är det uppdaterat med några dagar...

Internationella kvinnodagen

Idag är internationella kvinnodagen.
Jag passade på att använda det som ursäkt för att köpa en liten present till mig själv. En sak jag velat ha länge men tänk vänta med tills vi gjort om köket (om några år). Det gjorde jag dock inte.
Det som inhandlades idag och inte om några år var en svart plåtburk till diskmedlet.
Det kanske inte är den mest feministiska present man kan köpa åt sig själv. Städattiraljer på kvinnodagen, det skulle jag ju ha tänkt på. Men den är fin och jag har velat ha den länge. Sen när köket är matchande svart så kan vi kanske ha den framme men tills vidare får den stå i skåpet. Vaktad av den gula gummigubben som Alva fortfarande är rädd för...
Det kändes nästan lite lyxigt att fylla på i diskmaskinen ikväll. Det måste vara det som dom kallar vardagslyx?

onsdag, mars 07, 2012

Vårtecken


Istappar under taket.
Och som ett vårtecken kommer nog snart snöraset även på baksidan. :)