Sidor

måndag, maj 30, 2016

söndag, maj 29, 2016

Helg med kalas, trädgård osv.

Så vad hann vi med i helgen?
Lördag tänkte jag mig sovmorgon, men klockan sju vaknade jag av att dotter såg på Youtube klipp på tv:n. Upp och servera frukost och sedan i säng igen. Vi hade tänkt oss altanfrukost men vädret var inte riktigt med på noterna.
Jag planterade i alla fall mina pelargoner i krukor men behövde två till, så på eftermiddagen tog jag dottern, handlade lite och så skulle vi även ha pelargonerna. Det slutade med att vi var utelåste i Coop forums trädgårdbur. Dottern grät och jag försökte lugna henne med att någon kommer snart och släpper ut oss. Mycket riktigt kom en tjej som också ville titta på blommor så då smet vi in och talade om att det visst är stängt. Det blev inga blommor.
Vi satte oss i solen och åt en glass och sedan åkte vi hem och på 50-års kalas med jättegod smörgåstårta. Jag drack ett vinglas och maken skjutsade min syster på fest.
Sen åkte vi hem och lagade mat.
Gluffade i oss chips på kvällen och såg en film som jag faktiskt skrattade så det hördes åt. "The do-over" med Adam Sandler. En trevlig lördagskväll.

Söndag var iväg och firade Alvas farmor lite snabbt, jag åkte på me&i och sedan var vi bjudna på middag hos min mamma.

lördag, maj 28, 2016

Veckans outfits

Måndag var det full fart. Svarta jeans och zebratröja, beväpnad med diplomet som energidetektiv. (Ett mycket bra initiativ från PiteEnergi, barnen lär sig att släcka lampor. Det är toppenbra!)
Tisdag och onsdag kunde hon ha samma kläder. Ballongtunikan och best sweatpants. Där ser ni även brorsan snygga nya skor.
Torsdag morgon och torsdag kväll. Racebilstshirt toppad med plyshjacka vid behov och best sweatpants. Glad och nöjd på morgonen, den sura minen på kvällen kommer från att mamman sa "duscha". Det är inte alltid man har lust med det när man hade velat göra något annat...
Fredag, fint matchad med rosa prickig t-shirt och rosaprickig kjol. Under en röd småsmutsig svettisjacka.
Jag hade den lite striktare pennkjolen men klädde ner den lite med en randig topp.

fredag, maj 27, 2016

Burger à la France

Burger à la France med karamelliserad lök och Brie de Meaux (2 personer)

300 gram potatis
Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i cm tjocka skivor, Lägg på en ugnsplåt (gärna på bakplåtspapper). Ringla på lite olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen 15-17 min.
God extra topping på hamburgare
Karamelliserad lök
1 gul lök
2 krm socker
Salt
Strimla 1 gul lök. Fräs på medelvärme i en stekpanna med lite olivolja. Krydda med socker och 1 krm salt. Låt bryna tills löken är mjuk och fått en karamelliserad yta. Lägg på ett fat.

Dressing
0,5 rödlök
0,5 msk olivolja
1,5 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
Svartpeppar

Finhacka rödlök och lägg i en salladsskål. Blanda med olivolja, balsamvinäger, salt och lite nymald svartpeppar.


250 gram haricots verts
Koka haricots verts 1 min i lättsaltat vatten. Häll av och spola med kallt vatten. Blanda ner i dressingen i salladsskålen (eller servera som den är om du har barn).


Brioche burgare av högrevsfärs
1 bit Brie de Meaux
1 tomat
250 gram högrevsfärs
Salt & peppar
Torkad timjan
Hjärtsallad

Skär brieosten i 4 skivor. Skär tomaten i skivor. Lägg allt på ett fat. Forma högrevsfärs till 2 hamburgare. Krydda med salt och svartpeppar. Halvera en hjärtsallad.
Stek burgarna 2-3 min per sida. Lägg på ostskivorna den sista minuten och krydda med torkad timjan. Låt salladshalvorna steka eller grilla bredvid burgarna ca ½ min.

Fyll 2 briochebröd med stekt sallad, tomat, hamburgare och karamelliserad lök. Servera med haricots vertssallad och rostad potatis.


Vi gjorde istället 4 burgare (lite väl lite köttfärs, jag hade tänkt späda ut med lite vanlig ur frysen). Barnen fick sina utan brieost och med vanlig dressing. Dottern älskar haricots verts, gillade brödet men tyckte inte om burgaren. Det visar sig att jag gillar Brie på burgare. Det är något att notera när vi måste laga hamburgare till middag och det känns si så där...
Recept ur Linas matkasse för två

måndag, maj 23, 2016

Nymålad altan - ny bytte jag lasyr!

2016: Nylaserad altan.
I helgen har jag målat altanen med terasslasyr igen.
Vi köpte spårad trätrall som var lite färgad sommaren 2009. Den blektes dock snabbt så redan efter några veckor oljade jag in den och färgen blev lite snyggare igen.
Men när det blev sommar igen var altanen lika blek som en ofärgad. Så vi bestämde oss för att lasera den.
År 2012.
Två år senare var den väldigt ful då färgen släppt på flera ställen och så det var bara för mig att ta fram målarpenslarna, köpa färg och göra om det.
År 2014 - för två år sedan.
Förra året var den lika ful som 2014 men orken räckte inte till att lasera den då så den fick duga förra året, men jag störde mig på att den var ful hela sommaren. Förra veckan körde jag Käscher tvätten på den och då lossnade nästan all färg.
År 2016, efter tvätten.
Men efter att ha målat med Beckers terasslasyr (i färgen kastanj) vartannat år så har jag gett upp att den kan vara fin. Den flagnar och lossnar. Nu har jag hört att Demidekk sitter mycket bättre. Jag frågade i butiken och de föreslog Demidekk, som vi har bekanta som har och deras altan är fin.
Alltså köpte jag en stor burk med Demidekk terasslasyr. Färgen mahogny var tillräckligt likt och det blev inte väldigt flammigt fast jag bytt färg. Så håll nu tummarna att det sitter bättre.
Nu vill jag vara en sån där som i reklamen, en som gärna målar men inte så ofta...
Jag hade hellre köpt en ängsvas från Klong (priset är detsamma) men jag får nog nöja mig med en burk färg. Två timmars målning senare så ser ju altanen bättre ut...

Veckans kloka ord


lördag, maj 21, 2016

Den sjunde tanden

Det har hänt en sak till i veckan. Dottern lät fröken dra ut en lös tand, nummer sju i ordningen. Tandfén var lite taskig  och hade inte lämnat några slantar i glaset.
Ooooops!
(Det var en gråtade tjej som kom ut från rummet.)
Hon är lite glömsk den där tandfén men jag tror att det var massor av barn som tappade tänder så hon helt enkelt inte hann med alla, eller så hittade hon inte glaset.
Så vi flyttade det till fönstret där det brukar stå och åkte till fritte i hopp om att hon skulle våga komma när ingen var hemma.
Det hade hon gjort och lämnat två guldslantar.
Åh så rik jag är ropade lillan och jag frågade vad hon skulle göra med alla sina pengar?

- Jag ska se Samir och Viktor!

Så får det alltså blir då. Minst en förälder måste förstås följa med, hoppas bara att de inte blir sura när vi köper en biljett för två guldtior och 175 enkronor...
De får ju växelpengar i alla fall. :)

fredag, maj 20, 2016

Veckans vardagsoutfits

Det är kul med kläder. :)
Måndag vågade jag mig på att föreslå jeans. Det är en riktig skräll att det gick hem (hon brukar protestera mot all sorts hårdare material så de är tur det är mjuka jeans). En liten cooling med racerbilar på t-shirten och röd svettisjacka.

Tisdag valde hon tiger t-shirten och jag skyndade mig att plocka fram och namnmärka en turkos svettisjacka. Jag älskar turkost, det är så fin färg. Här med vad vi kallar "lekbyxorna", vi har två par med hjärtan på knäna som mormor köpt. Lite tunnare men jeansliknande tyg. Hon ville även ha två tofsar, så vi hann med att fixa frisyren. Nästan i alla fall, det blev snett och mycket mer hår i ena tofsen (vilket hon upptäckte) men det blev i alla fall två tofsar.
Tisdag hade jag frågat om jag fick sälja den gröna fotbollströjan då jag hade en spekulant på den, men hon ville ha kvar den. Så de åkte på med grön långärmat undertröja, turkosa svettisjackan, lekbyxorna och vinterskorna som hon tycker är så fina med lila glitterfjärilar (jag måste stoppa ner dem i källaren snart).

Torsdag fixade hon skärtorsdag med rosa från topp till tå. Ljustrosa t-shirt med texten "Respect me" - en bra text för alla. Frisyren fixade hon själv med hårklämmor. Rosa velourjacka och rosa sweat slimpants. Ha nu överdragsbyxorna på dig sa jag. Vädret var inte direkt varmt, hade hon haft det tror ni? Icke sa nicke. Men då frös hon också när de var ute hela lunchrasten så hon kanske lär sig nån gång?
Fredag matchade vi färgmässigt. Jag valde en vit och rödrandig top och tyckte att det blev lite marint och fint med en marinblå kavaj till och då hade dottern valt en röd tröja (med texten Unstoppable) och röd/grå svettis med marinblå band. Så åkte vi iväg till fritte medan vi sjöng Markoolios fredagslåt.

Hoppas att ni får en alldeles underbar helg.

Här blir det att köra tvättmaskinen några varv, inköp av blomster till utekrukorna och lasering av altanen om vädret är med mig.

torsdag, maj 19, 2016

Önskelista efter Stockholmsresan

Jag var till Stockholm och umgicks med två av mina tjejkompisar. Jag shoppade inte särskilt mycket. En herrparfym som födelsedagspresent till mannen i mitt liv (men han fick den direkt), rosa glittersandaler till dottern (men de var för stora), en lila peruk till samma lilla person.

Åt mig själv köpte jag ett billigt halsband och örhängen och en ögonskugga.
Men har jag knåpat ihop en lång önskelista i huvudet.... Om resväskan varit magisk vad gäller storlek och stötsäker och plånboken varit mycket större hade det här fått följa med hem.
När vi åkte på djurpark med barnen förra året insåg jag att jag helt saknar regnkläder. Så jag tittade en del men NU har jag hittat den jag vill. Den jag skulle kunna ha i 20 år... Odd Molly monsoon rainjacket. Nu ska jag ibland gå ut och rasta en hund, oavsett väder så det kanske inte är att jag villhöver den utan jag kanske verkligen behöver den?
På Lagerhus såldes dessa snygga stora glasbehållare med kran. Perfekt att fylla med is och dryck och ställa i skuggan så kan barnen ta sig dricka utan att springa ut och in varma dagar. För varma dagar vill vi ha i sommar! Den var inte dyr, men den rymmer 8 liter.
Där fanns även en fin kanna i plast som skulle kunna få flytta hem till oss.
Jag gillade Indiskas tallrikar i turkost. Men min man vill inte ha turkosa tallrikar, så jag kanske bara köper nån enstaka att fotografera mat till bloggen på, färgen är ju fantastisk! (Men egentligen vill jag ju ha Swedish grace.)
Jag har förstås gått och suktat efter Mateus fat och kannor också, men det fotograferade jag inte just för att jag brukar göra det varje gång jag ser dem. Istället bestämde jag mig för att jag ska köpa ett någon gång i framtiden.
De här kuddarna ska flytta hem till vårat uterum har jag bestämt. Dom kommer maken att gilla också, de är även halva priset jämfört med andra kuddar med liknande utseende som jag sett. Hoppas bara att de finns på mitt närmaste Åhléns. Jag orkade inte släpa med dom hem på flyget.

måndag, maj 16, 2016

måndag, maj 09, 2016

Bulgursallad med kryddiga korvar

Egentligen skulle det här receptet vara med chorizo, men det var specialpris på affären och bland de kryddiga korvarna var chorizon slut. Så jag köpte annan korv med konstigt namn - ízletes kabanoss (med smak av paprika och vitlök) och merguez (lamm och nötkorv med kummin och koriender). När jag hämtade hem dotten för att äta korv undrade grannflickan "vilken sorts korv, falukorv?" och jag skulle förstås ha svarat ízletes kabanoss men istället hittade jag bara på nått ord som började med ett i för hur ska man kunna komma ihåg det namnet.
Lamm och koriender, då tyckte jag att det marockanska fatet passade bra att använda vid serveringen av maten.
Bulgursallad med kryddiga korvar (4 portioner)
3 portioner kokt bulgur (4 blir för mycket)
En halv zucchini
1 röd paprika
2 salladslök
300 gram kryddstarka korvar
Olivolja
Salt & peppar
Persilja

Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. Dela zucchini och paprika. Kär korven i mindre bitar. Stek korven i olivolja i ca 5 minuter. Tillsätt paprika och zucchini och stek nån minut till. Häll sedan på bulgur och hackad salladslök.
Smaka av med salt och peppar och toppa med persilja.


Det gick hem hos tonåringen men dottern är fortfarande i åldern att mat inte får blandas ihop. Jag tänkte att det skulle gå vägen om hon serverades hos sin skopa före bulgur och salladslök blandade ner och hon gick sin med bulgur på sidan om. Det funkade ändå inte då hon sa sig inte tycka om couscous.
Recept ur GI dag för dag.

Veckans kloka ord


lördag, maj 07, 2016

City mood


City coat i färgen coral. En underbart härlig röd som de flesta ser bra ut i.
Underbara city top i samma färg.

Long skirt - En lång underbart skön grå kjol. 
City vest - matchat med bullseye skirt.

Striped tunic

En grafisk top, Grått, vitt, gult och svart.
Scarfsarna

torsdag, maj 05, 2016

Fläskfilé med svamp och haricots verts


Fläskfilé med svamp och haricots verts (4 portioner)
600 gram fläskfilé
Salt & peppar
200 gram svamp
Smör
0,5 dl balsamvinäger
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
4 dl kokta haricots verts
0,5 dl parmesanost

Skär fläskfilén i bitar. Salta och peppra och bryn den med svampen i smör. Hall i balsamvinäger och låt koka någon minut. Slå på vatten och kalvfond och låt koka 5 minuter. Häll i grädde och låt koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokta haricots verts och toppa med parmesanost.


Tonåringen gillade det och smaken var god, men såsen blev väldigt rinnig. Om man lät såsen tjocka till sig lite  så skulle det blir godare.

Recept ur GI dag för dag.

onsdag, maj 04, 2016

Chokladpudding på avokado


Du har säkert hör talas om det redan, chokladpudding på avokado. Jag var helt klart skeptisk men nu var det dags att prova denna hälsosamma variant av något gott. I alla fall så hoppades jag att det skulle blir gott. Receptet är ett sånt där raw food recept. Ni vet sånt där flum där man inte får värma något mer än till 42 grader. Men vet ni! Det smakar väldigt nära chokladpudding utan att vara chokladpudding! Avokado och kakao är många gånger hälsosammare än smält choklad och grädde.

Chokladpudding på avokado (2 portioner)
200 gram mogen avokado (1 normalstor men om de är små får man ta två.)
4-5 tsk honung
3-4 tsk kakao

Kör i en mixer till en krämig konsistens.
Servera sedan med  t ex hallon eller passionsfrukt.


Jag tyckte att den var god och smakade mörk chokladpudding så jag delade glatt med mig till dottern och trodde att hon skulle gilla den. Men hon åt bara upp bären och sedan fick jag hennes portion också. Jag blev riktigt mätt!

Receptet på Delicious Chocolate Pudding with Avocado hittade jag hos Nilla's kitchen.

tisdag, maj 03, 2016

Thailändska frikadeller

Thai frikadeller (4 portioner)
500 gram nötfärs
1 msk riven färsk ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg
0,5 dl grädde
0,5 dl hackad färsk koriender
Salt & peppar
1 burk kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
2 tsk fisksås
1 msk äkta honung*
2 morötter
1 ask minimajs
1 näve broccolibuketter
1 näve sockerärtor

Blanda nötfärs, ingefära, vitlök, ägg, grädde och koriender. Smaka av med salt och peppar. Forma sedan till lagom stora bollar.
Koka upp kokosmjölk, currypasta, fisksås och honung i en kastrull. Lägg i frikadellerna och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skala och skiva morötter och skär slantar. Tillsätt minimajs, broccoli och morötter till grytan och låt koka 2-3 minuter. Tillsätt sockerärtorna och låt dem bli varma någon minut.
Strö eventuellt över färsk koriander.
Servera!

Jag hittade inga färska sockerärtor så istället köpte jag frysta. Stort misstag! Enligt mig får det lov att vara färska eller inga alls...
Fin förpackning på minimajsen.
Barnen åt och det gjorde jag med, det var helt okej vardagsmat.

Receptet kommer från GI dag för dag.

* Honung. Läs på innehållsförteckningen. Många utav förpackningarna i butiken är egentligen bara socker. Ekologisk honung innehåller honung, samt den vanliga hederliga burken. Eller närmaste biodling.

måndag, maj 02, 2016

Ungsbakad lax i folie


Det här receptet förtjänar lite mer uppmärksamhet. Zuccini, paprika och purjolök är väldigt gott men det fungerar att lägga till andra grönsaker också. Du kan i princip använda de grönsaker du har hemma, jättebra när man har några småsnärtar av varje i grönsakslådan som det börjar vara dags att äta upp.


Snabbt fixat, middagen står på bordet efter 20 minuter. Väldigt gott med citronmajonnäs och nyttigt, (om du nu inte får för dig att äta en halv deciliter majonnäs eller nått sånt).

Lax i folie på en bädd av grönsaker. Det visade sig bli mycket gott och tipset är att man kan ta de grönsaker man har hemma för tillfället. Lätt att laga till på singelhushållsveckorna!


Lax i folie (4 portioner)
4 laxfiléer (upptinad, får ej vara fryst)
1 orange paprika
Broccoli
Zucchini
Några droppar olivolja
Saft av en citron
Salt & pepapr
Dragon

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg på folie. Ringla över lite olivolja och citronsaft. Strö på salt, peppar och dragon. Salta och peppra laxfilén, lägg den ovanpå. Förslut foliepaketen och ställ i ugnen 15 minuter.

Servera med majonnäs som du rivit ner citronskal i och eller kläm helt enkelt ner lite citronsaft = citronmajonnäs.

"Receptet" kommer från boken "GI dag för dag - 30 dagar till en nyttigare livsstil".

Veckans kloka ord