måndag, oktober 07, 2013

Halstrad lax, med rotsaker och paprika


Snabbgravad lax med rotsaker (4 portioner)
700-800 laxfilé
2 msk salt
2 msk socker
1 tsk krossade vitpepparkorn
2 msk smör till halstring

Blanda salt, socker och peppar i en plastpåse och lägg i laxen. Blanda om och låt grava en timme i kylskåpet. Spola sedan av laxen lite snabbt och torka av med hushållspapper. Halstra i smör i en stekpannan på hög värme. Nån minut på varje sida räcker.

Stuvade rotsaker
800 g blandade rotsaker. T ex morot, palsternacka
3 vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 msk smör
2,5 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm peppar

Skala rotsakerna och skär i mindre smakbitar. Koka dem lite snabbt så de knappt nästan mjuka och häll av vattnet. Pressa vitlöksklyftorna och fräs vitlök och curry i smör, tillsätt rotsakerna och slå på grädden. Koka utan lock i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Syrad paprika
1 röd paprika
1 msk pressad limejuice
Rivet skal av 1 lime
2 msk olja
1 krm salt

Blanda allt, strimla paprikan och vänd ner den i blandningen.


Det ville jag prova för att jag var så sugen på lax, plus att receptet kommer från kokboken jag är mest inne på just nu. Samt att jag är grymt skeptisk till att stuvade rotsaker någonsin kan bli gott men allt annat ju varit gott ur kokboken. Det blev okej det här också. Troligtvis lite godare med liiite mer vitlök. Fast festlig mat är det inte men det funkar som vardagsmat.
Ungarna fick inte lax (för jag hade bara en) utan de fick istället köttbullar som dom tycker om mer, mamma glad, alla glada (eller i alla fall mätta).

Jag fotograferade maten. A tyckte att jag skulle fotografera henne istället...

1 kommentar:

  1. Visst är det festmat, bättre och säkert godare än på "Golden".

    SvaraRadera