
4 dl mjölk
50 gram jäst
2 krm salt
2 msk sirap
2 dl krossad råg
4 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält margarinet och häll sedan i mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i smörmjölken (det är viktigt att den är just ljummen och inte så het att den tar död på jästen). Tillsätt sedan salt och sirap. Häll över vätskan i en stor skål. Tillsätt krossad råg, rågsikt och vetemjöl.
Låt degen jästa en stund under bakduk (15-20 minuter).
Dela degen i fyra delar och arbeta den slät och smidig på ett bakbord. Tillsätt mer vetemjöl om den fastnar i bordet. Ur varje del gör du 6 små bullar. Det blir 24 st (två plåtar med 12 på varje). Låt bullarna jäsa under bakduk och sätt ugnen på 225 grader. Grädda sedan i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Tag ut bullarna och placera dem på ett galler, pensla med vatten och låt kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar