Så här lagom till jul (lillans födelsedag) provade jag att göra en tårta med pepparkakor och torkade fikon. Den blev god men jag kommer inte att göra den igen i tårtvariant. Nästa gång gör jag små kakbitar i mellanstora formar som en lagom stor mumsbit. (Mitt emellan bullform och ischokladform menar jag.)Chokladtårta med pepparkakor och fikon
150 gr smör
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
175 g pepparkakor
100 g pekannötter (jag tog lite blandade nötter av det jag hade i skafferiet)
200 g torkade fikon
175 g mörk choklad
25 g vit choklad
Gör så här:
Klä en form med löstagbar botten med bakplåtspapper (det räcker med botten). Smöt smöret tillsammans med sirap och choklad (försiktigt). Krossa pepparkakorna grovt och hacka nötter och fikon. Rör ner i chokladsmeten och blanda tills allt täckts av chokladen. Tryck ut massan i formen, jämna till och låt stå kallt.
Smöt den mörka choklade och den vita i olika skålar. Bred den mörka över kakan (det hjälper om kakan inte är iskall). Spritsa sedan över den vita chokladen i ränder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar