tisdag, mars 11, 2014

Blomkålssoppa

Igår blev det veckans soppa och veckans vegetariska i praktisk kombination. Jag förberedde det mesta söndagkväll så middag var snabbt fixad idag. (Varför gör man inte alltid så när det är helt underbart att veta hela måndagen?) Jag åt den även till lunch.

Blomkålssoppa (4-6 portioner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (dvs en halv vitlök solo)
2 msk olja
1250 g blomkål
11 dl höns- eller grönsaksbuljong (alt. 2 grönsaksfond och 10 liter vatten)
1-2 dl crème fraiche
Salt & vitpeppar

Serveras med krutonger. Skär t ex focaccia eller surdegsbröd i små fyrkanter och rosta dem gyllenbruna i ugnen på 175 grader. (Mycket populära hos 4-åringen.)

Gör så här:
Skala och hacka löken samt pressa vitlöken. Fräs tillsammans i en kastrull. Skär blomkål i bitar och lägg ner i kastrullen. Tillsätt buljong och låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät. Häll sedan i CF och värm upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Servera.

Ungefär så här imponerad var dottern av soppan. Den var inte god tyckte hon.
Maken klagade på konsistensen, han ville ha blomkålsbitar att tugga på också. Receptet kommer ur "Soppor, bröd och röror".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar