Sidor

lördag, maj 31, 2014

S'mores pie

En chokladpaj av Roy Fares med marängtopping (mycket gott på den bloggen). Jag ändrade receptet lite och bytte 100 g mörk choklad mot mjölkchoklad för att det inte skulle bli för mastigt. Men det blev lite så ändå.
God med en liten slice, men nästa gång blir det nog utan marshmallows. Om det blir en nästa gång.

S'mores pie (10-12 bitar)
100 g smör
200 g digestivekex (15 st)
2 msk strösocker
300 g mörk choklad 70%
3,5 dl vispgrädde
2 dl minimarshmallows
4 st äggvitor (125 g)
0,5 dl vatten
2,25 dl strösocker

Gör så här:
Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Mixa eller mortla kexen, tillsätt smöret och blanda om ordentligt. Klä en form med löstagbarkant med "degen". Grädda skalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt sedan svalna helt.
Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå några minuter och mixa sedan slät med en stavmixer. Lägg minimashmallows i pajskalet och häll på tryffeln (chokladsmeten). Ställ svalt så tryffeln sätter sig.
Vispa upp äggvitan till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 120 grader och häll ner i en tunn stråle i äggvitan medan du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är ljummen. Fördela över pajen (snabbas och enklast) eller spritsa bollar (snyggast). Bränn av med en gasbrännare.

Receptet hittade jag i Hembakat nr 5 från 2013.
Lite snyggare stylat i tidningen. Men jag hade slut spritspåsar (och tid).

1 kommentar:

  1. S*mores utan marshmallows är chokladpaj,,,men jag tar gärna emot de överblivna Mallows, tycker om dem som de är direkt från påsen!

    SvaraRadera