Helgens tårta blev rabarbertårta med jordgubbstopping. Egenodlad rabarber som plockades av yngsta grabben som även hjälpte till att baka. Jordgubbarna som borde finnas i trädgårdslandet lyser däremot med sin frånvaro än så länge.150 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1,5 dl naturell yoghurt
200 gram rabarber
1 msk vaniljsocker
2 tsk maizenastärkelse
1 burk kesella (250 g)
1 dl jorgubbssylt
Färska jordgubbar till dekor
Gör så här:
Smörj en form med löstagbarkant (ca 25 cm dia). Rör smöret mjukt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och rör ihop till en smet. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver och rör ner i smöret tillsammans med yoghurten. Häll smeten i bakformen.
Skala och hacka raberbern i småbitar och blanda med vaniljsocker och maizena (för att de inte bara ska sjunka till botten samt smaka gott). Tryck ner rabarbern i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 35-45 minuter. Låt svalna.
Lossa kakan ur formen och blanda kesella med sylten. Bred på kakan och ställ kallt. Dekorera eventuellt med färska jordgubbar.
(I mitt fall en hel kartong.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar