Sidor

tisdag, januari 20, 2009

Laxlasagne

Kvällens middag blev laxlasagne. JAG lagade maten, det gick ganska bra med tanke på att jag aldrig gjort någon sorts lasagne förr.Ingredienser:
500 gram fryst spenat
300 gram kallrökt lax
14 st lasagneplattor
50 gram smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
1,5 dl riven gratängost
1,5 dl riven parmesanost
1 tsk salt
vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och vispa ner 0,5 dl vetemjöl. Vispa 5 dl mjölk med den andra halvan av mjölet (0,5 dl). Vispa ner mjölkblandningen stegvis i smörblandningen. Sjud upp tills det tjocknar och vispa sedan ner resten av mjölken (5 dl). Rör i 2 dl av osten (blanda ihop båda sorterna). Salta och peppra.
Krama ur fukten ur spenaten.
Skär laxen i småbitar (ja, den ska vara rökt).
Ta en ungsform och börja med sås. Lägg sedan i plattor i ett lager.
Såslager, spenat och laxbitar (i den ordningen).
Upprepa 3 gånger, det ska vara fyra lager.
Avsluta med ett lager plattor. Häll på sista såsen. Sprinkla över resten av osten och grädda i ugnen i 30-35 minuter.
Kolla om plattorna är färdiga.

Jag valde att ta hackad spenat men det ska nog vara bladspenat. De två yngsta bestämde sig redan i förväg att de inte skulle tycka om maten. Ah, well. Synd för dom - lunch till mig imorgon. Nästa gång ska jag ta cheddarost istället för gratängost så det blir mer smak.

3 kommentarer:

  1. Västerbotten eller Parmesan torde bli toppengott, kanske man kan slänga i några räkor oxå!? Kul med tips på vardagsmat, och både recept och bilder, mer av detta tack! :)

    SvaraRadera
  2. Det ser ut jattegott.
    Jag tror att hackad spenat (som du anvande)ar det ratta.
    Det kan bli enkel bjudmat, da det kan forberedas i god tid
    Lite vitloksbrod ar alltid gott tilltugg. Lite extra kolhydrater.
    carina

    SvaraRadera
  3. MMmh, räkor. Jo, jag tänkte på det. Men sedan tänkte jag att man ska prova receptet som det är först (men det lyckas jag nästan aldrig med av olika orsaker).

    Ja, Västerbottens ost är bäst.

    Carina.
    Det stod på förpackningen att det var gott till lasagne och så kan inte barnen peta bort den. Så kanske de fick i sig något som var lite nyttigt vare sig de vill eller ej. :)

    SvaraRadera