Sidor

söndag, oktober 03, 2010

Fläskfilé Wellington

Oxfilé Wellington i billigare varinat. Vi använde fläskfilé och champinjoner men det blev gott ändå och mycket billigare.

Svampblandning:
1-2 msk smör
350 gram champinjoner finhackade
1-2 msk schalottenlök (finhackad)
1 dl grädde
1 dl persilja (hackad)
0,5 dl timjan (hackad)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
100 gram västerbottensost

Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs svampen tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt löken och fräs någon minut. Tillsätt grädde, persilja, timjan (färsk kan bytas ut mot 0,5 msk torkad timjan), salt, peppar och låt grädden koka in i svampen.
Låt blandningen svalna lite och vänd sedan i osten.

700-800 fläskfilé (nackdelen med fläskfilé är att man inte kan lämna den röd men heller inte vill ha den torr och tråkig, så det är lite svårare att få den perfekt)
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
0,5 dl vetemjöl
425 gram smördegsplattor
1 ägg

Putsa filén och hetta upp smöret. Bryn filen runt om på stark värme. Salta och peppra tag sedan bort från värmen. Kavla ut smördegen till en rektangel ca 40x30 cm. (Jag kavlade ihop två färdigkavlade smördegar.) Fördela svampblandningen på degen så den täcker filén (ca 30 x 20 cm) Lägg på filén och vik degen över. Nyp ihop degen längs med filén och vik in degändarna. Lägg skarven nedåt på en plåt. Vispa sönder ägget och pensla smördegspaketet.
Lägg eventuellt på rosmarin och timjankvistar och strö på lite flingsalt.
Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med klyftpotatis och rödvinssky.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar