Espressotårta. |
75 g smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpuler
1,5 tsk bikarbonat
3,75 dl strösocker
2 ägg
2,25 dl mjölk
1,5 dl starkt jättevarmt kaffe
Smörj och bröa 2 bakformar i 15 cm i diameter storlek, med löstagbar kant.
Smält smöret och låt det svalna. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt sedan de övriga inredienserna. Fördela smeten i formarna och grädda på 175 grader i 30-35 minuter.
Låt bottnarna svalna lite och stjälp sedan upp dem på ett galler och låt svalna helt.
Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (minst 70%)
300 g rumsvarmt smör
3,5-4 dl florsocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso eller starkt kaffe eller grädde om man inte gillar kaffe
Smält chokladen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret ljust och fuffigt. Tillsätt florsocker och kakao lite grann i taget tills blandningen är slät och jämn. Blanda ner chokladen och vaniljpulvret. Tillsätt sedan espresson lite i taget och vispa några minuter tills frostingen är slät och glansig.
Dela varje tårtbotten i två delar så att du totalt får fyra tårtbottnar. Bred på lite frosting mellan bottnarna och sedan kommer det roliga: dekorera tårtan med frosting runt om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar