lördag, december 01, 2012

Choklad- och espressotårta

Här är en tårta med smak av mörk choklad samt en tydlig kaffesmak. Det krävs ingen stor bit för att man ska bli nöjd så en liten tårta räcker åt många.
Espressotårta.
Espressotårta (10-12 portioner)
75 g smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpuler
1,5 tsk bikarbonat
3,75 dl strösocker
2 ägg
2,25 dl mjölk
1,5 dl starkt jättevarmt kaffe

Smörj och bröa 2 bakformar i 15 cm i diameter storlek, med löstagbar kant.
Smält smöret och låt det svalna. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt sedan de övriga inredienserna. Fördela smeten i formarna och grädda på 175 grader i 30-35 minuter.
Låt bottnarna svalna lite och stjälp sedan upp dem på ett galler och låt svalna helt.

Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (minst 70%)
300 g rumsvarmt smör
3,5-4 dl florsocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso eller starkt kaffe eller grädde om man inte gillar kaffe

Smält chokladen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret ljust och fuffigt. Tillsätt florsocker och kakao lite grann i taget tills blandningen är slät och jämn. Blanda ner chokladen och vaniljpulvret. Tillsätt sedan espresson lite i taget och vispa några minuter tills frostingen är slät och glansig.

Dela varje tårtbotten i två delar så att du totalt får fyra tårtbottnar. Bred på lite frosting mellan bottnarna och sedan kommer det roliga: dekorera tårtan med frosting runt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar