måndag, april 08, 2013

Choklad och björnbärstårta

Först tänkte jag köra på lite vinröd färg, men glatt rosa imponerar min 3-åring mer.
Chokladtårta med björnbärsfrosting
Chokladbottnar
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3 msk kakao
1,5 dl gräddfil
175 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 stora ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. Blanda de mjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda gräddfil med kakao. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Blanda ner mjöl och gräddfil i omgångar. Fördela smeten i de två formarna. (Enklast om man väger dom.) Grädda bottnarna ca 35 minuter i mitten av ugnen.

Björnbärsfrosting
8 stora ägg (endast äggvitorna)
4,75 dl strösocker
500 g rumsvarmt smör
200 g björnbär

Gör så här:
Vispa äggvitor och socker över vattenbad i värmetålig skål med handvisp. Vispa lite lätt hela tiden tills sockerkristallerna har smält (vid ca 65-70 grader). Ta bort från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp i 10 minuter tills smeten svalnat. Klicka ner ltie smör åt gången och när allt är i vispa 3-5 minuter.
Kör bären i en mixer och sila i en trådsil så kärnorna inte följer med när du tillsätter purén i marängsmörkrämen. Vispa till en jämn frosting.

Jämna till tårtbottnarna och skär i två delar så du får 4 bottnar. Varva med frosting och dekorera (färga om du känner för det).

Tårtan fick betyget jättegott av dottern.
Tyvärr så tycker jag visst inte om björnbär så mycket som jag trodde att jag skulle göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar