Först tänkte jag köra på lite vinröd färg, men glatt rosa imponerar min 3-åring mer. |
Chokladbottnar
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3 msk kakao
1,5 dl gräddfil
175 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 stora ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. Blanda de mjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda gräddfil med kakao. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Blanda ner mjöl och gräddfil i omgångar. Fördela smeten i de två formarna. (Enklast om man väger dom.) Grädda bottnarna ca 35 minuter i mitten av ugnen.
Björnbärsfrosting
8 stora ägg (endast äggvitorna)
4,75 dl strösocker
500 g rumsvarmt smör
200 g björnbär
Gör så här:
Vispa äggvitor och socker över vattenbad i värmetålig skål med handvisp. Vispa lite lätt hela tiden tills sockerkristallerna har smält (vid ca 65-70 grader). Ta bort från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp i 10 minuter tills smeten svalnat. Klicka ner ltie smör åt gången och när allt är i vispa 3-5 minuter.
Kör bären i en mixer och sila i en trådsil så kärnorna inte följer med när du tillsätter purén i marängsmörkrämen. Vispa till en jämn frosting.
Jämna till tårtbottnarna och skär i två delar så du får 4 bottnar. Varva med frosting och dekorera (färga om du känner för det).
Tårtan fick betyget jättegott av dottern. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar