Sidor

söndag, november 02, 2014

Banana cream pie

Jag har provat minst tre varianter av "Banoffeepie", Både Mia Öhrns och Leila Lindholms (för tjock digestivebotten), men Roy Fares variant är både besvärligast och godast.
Banana Cream Pie 
Pajdeg:
120 gram smör (rumsvarmt)
60 gram florsocker (1 dl)
180 gram vetemjöl (3 dl)
1 äggula
100 gram vit choklad

Blanda ihop alla ingredienserna och plasta in degen. Låt vila 20 minuter i kylskåpet. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och lägg i en rund pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (Hade inte jag som ni ser på bilden.) Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet i en halvtimme. Sätt ugnen på 180 grader och grädda 13-15 minuter. Låt svalna, smält chokladen och pensla ett tunt lager på hela botten.
(Försök att låta bli att äta upp pajdegen, den är grymt god så låt inga barn smaka heller.)

Kolasås:
1 burk sötad kondenserad mjölk som får sjuda oöppnad i en kastrull med vatten 3-4 timmar. Den ska vara täckt med vatten hela tiden. Låt burken svalna innan den öppnas.

Vaniljkräm:
3 äggulor
60 gram strösocker (0,75 dl)
3 msk maizenamjöl
0,5 st vaniljstång
2,5 dl mjölk
15 gram osaltat smör

Rör ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna och koka upp med mjölken. Plocka upp vaniljsstången. (Eller så tar du vaniljpulver som du kokar upp med mjölken istället.) Vispa ner mjölken med äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under omrörning till önskad konsistens. Ta av från plattan och vispa ner smöret. Låt svalna.

Garnering:
2 st bananer
3,5 dl vispgrädde
Hyvlad mörk choklad
Kakao
Eventuellt salta jordnötter

Ta ur pajskalet ur formen, bred ett tunt lager kolasås på pajbotten. Fördela bananskivorna ovanpå och vaniljkrämen ovanpå dem. Toppa med vispad grädde. Pudra över kakao. Dekorera med hyvlad choklad och lite jordnötter.
Receptet kommer från Roy Fares bok "Sweet" som numera även finns att köpa i en billigare variant, vilket tyvärr är den jag råkat köpa. Jag trodde det bara var rea. Nåja, kakorna blir lika goda utan en glassig kokbok.
Kaffe, tårtrester och senaste Allt om mat. Det var en bra vardagskväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar