tisdag, juli 04, 2017

Lax med asiatisk glaze


Lågtempererad lax med asiatisk glaze (4 portioner)
700 gram färsk laxfilé (vi hade portions laxfiléer)
1 näve gräslök
4 msk rostade svarta/vita sesamfrön
1 bunt rädisor i tunna skivor

Glaze
1 dl ostronsås
1 dl sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
Saft av en halv lime

Sätt ugnen på 100 grader. Pressa vitlöken och rör ihop glazen. Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla på hälften av glazen. Ställ in laxen i ugnen och låt stå till en innertemperatur på 40 grader. 15-20 minuter cirka (det tog längre i min ugn). Ta ut och pensla med resterande glaze. Toppa med gräslök, sesamfrön och rädisor. Strö över flingsalt.

Grönsaker
1 broccolistånd
1 liten blomkålsstånd
1 klyfta vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 msk ljus soja

Bryt blomkål och broccoli i små buketter. Skär vitkålen i grova bitar. Skiva vitlöken. Stek allt på hög värme i 2-3 minuter. Häll över sojan, rör om och dra bort från värmen.

Servera lax och grönsaker med ris.

Recept ur Jennie Walldéns asiatiska smaker.
Mycket gott! Godare på sommaren när gräslöken är färsk och inte fryst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar