Baba ganoush är en aubergine rätt som ofta förekommer vid meze (många smårätter, lite som vårat smörgåsbord men med andra rätter). Röran ätes ofta med pitabröd som förrätt eller som tillbehör till kött och fisk. Vi provade den till soppa med bröd och jag stoppade i lite extra vitlök (förstås), så det blev sting i den. Rätten är vanlig i Egypten (och hela mellanöstern).
Baba ganoush1 aubergine
ca 0,5 tsk olivolja
1 msk sesamfrön och en nypa socker (eller tahini, sesamfröpasta)
1 vitlöksklyfta
0,5 msk färskpressad citronsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Nagga auberginen och pensla den med olivolja. Grilla i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Halvera auberginen och ta ut köttet. Kör sesamfrön, vitlök och citron i matberedare. Lägg i lite aubergine och kör lite till och mixa sedan allt till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar