Här är ett recept jag lagt in som bokmärke för länge sen och provade baka förra veckan. Mycket snabbt, det är bra och sen så blev det gott också. "Grahamsrutor för nybörjare".
Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g smör
1,5 tsk salt
2 msk honung/sirap
250 g Kesella lätt (eller vanlig det funkade också)
2 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret (rumsvarmt), salt, honung, kvarg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 40 min.
Sätt ugnen på 225°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vält ut degen på det. Strö på grahamsmjöl och platt ut degen. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Dom där gör jag då och då - skitenkla och mkt goda, till och med dagarna efter :)
SvaraRaderaJo, men nu när du säger det så är det nog tack vare ditt tips som jag bokmärkte receptet. :)
SvaraRaderaJag håller med.
Goda i flera dagar.