onsdag, november 18, 2015

Croque monsieur

Croque monsieur (4 portioner)
8 skivor surdegsbröd
Smör
1 msk dijonsenap
5 dl riven gruyère eller emmental ost
8 skivor kallrökt skinka

Bèchamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Salt & vitpeppar

Smält smöret till såsen i en kastrull, rör ut mjölet. Vispa i mjölken lite i taget och sjud till en krämig sås. Vispa hela tiden så att den inte bränns vid och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader och smöra brödskivorna. Bred på ett tunt lager dijonsenap på varje skiva. Lägg hälften på en bakplåtsklädd plåt. Fördela ost och skinka ovanpå. Lägg på de andra bröden som lock och pressa ihop lite.
Grädda ca 10 minuter i ungen, vänd efter 5 minuter.

Ta ut och häll på såsen. Grädda ytterligare några minuter så att såsen blir lätt gyllenbrun och servera genast.



Receptet kommer från kokboken "Kalasgott" av Jennie Benjaminsson. Hon vann inte första omgången av Sveriges mästerkok men hon kom tvåa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar