Sidor

tisdag, november 17, 2015

Tonfisk med siciliansk grönsaksrätt

De sista flämtande sommardagarna testades detta recept på tonfisk med grönsaker à la Italien.
Tonfisk med siciliansk grönsaksrätt
Caponata con tonno - Siciliansk grönsaksrätt (4-6 portioner)
2 dl aubergine
0,5 dl blekselleri
0,5 dl gul lök
2 dl urkärnad tomat
1 dl grön zucchini
1 dl röd paprika (rostad och skalad)
1,5 msk socker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl extra virgin olivolja
2 dl tomatsås
0,5 dl finskurna örter (timjan, basilika, persilja)
Salt & peppar

Gör så här:
Finhacka alla grönsakerna. Stek grönsakerna var för sig (utom paprikan) i en skvätt olivolja på medelhög värme tills de svettas. Låt dem sedan svalna lite på hushållspapper.
Koka upp socker och rödvinsvinäger i en kastrull i 1 minut och låt svalna. Blanda grönsakerna me dolivolja, tomatsås och örter. Smaka av med socker och vinägerblandningen, salt och peppar.

Tonfisk
Tonfisk
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1 dl olivolja
1 tsk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft

Blanda ihop marinaden och lägg i tonfisken, marinera 30 minuter. Grilla portionsbitar av tonfisk snabbt på båda sidorna utan kryddor. Skiva sedan fisken i 2 cm tjocka skivor och krydda varje skiva med alt och nymald peppar.

Servera med citronklyftor och nybakat bröd.
Den fungerar både varmt och kallt.

Vi kan titta på mitt söta barn med sommarfuktigt hår och lockar en gång till. I somras kunde hon fortfarande ha klänningen men nu är den urvuxen, bilden är äldre. Hur som helst så finns receptet i den italienska kokboken. "Italienska klassiker av Bo Hagström och Robert Maglia". Den är bra, köp. Många goda recept.
Tyvärr måste jag meddela att vi totalt förstörde middagen genom att vara för många kockar iblandade. Tonfisk blir mycket riktigt "torr och hård" när den är genomstekt. Vi borde ha följt receptet och stekt ca 2 minuter på varje sidan. Nu fick vi istället sitta och gnaga på något som liknade en torr köttbit. Alla misslyckas ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar