fredag, november 06, 2015

Lyxig blåbärspaj

Lyxig blåbärspaj (8 portioner)
Lyxig pajdeg
3,75 dl vetemjöl (200 gram)
150 gram smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk

Nyp samman mjöl och smör. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. (Undvik att överarbeta degen.) Tryck ut degen i formen och upp mot kanterna. Nagga pajbotten med en gaffel och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Blåbärsfyllning
3 msk ströbröd
500 gram blåbär (kanske något mindre)
1 dl strösocker
2 ägg
2 msk florsocker
1 dl crème fraiche

Häll över ströbröd på pajbotten och lägg blåbären ovanpå. Blanda ihop resten till en äggsmet och häll den över bären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 45 minuter tills den är gyllenbrun.

Låt svalna lite, ta loss kanterna och sikta över florsocker.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Recept ur Bonniers kokbok.
Jag tycker att pajdegen är lite väl tråkigt för att ha namnet lyxig. Lyxig är den som innehåller florsocker och är så god så att man får stålsätta sig för att inte äta upp pajdegen innan den hamnar i formen. Men det är en annan historia.
Hela pajen är lite för osöt för att kännas lyxig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar