Sidor

söndag, maj 30, 2010

Morsdagstårta: Irish coffe cake

Kaka
100 gram smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
2 dl vatten

Smörj två lika stora bakformar med löstagbar kant (ca 22 cm i dia.). Smält smör och vispa ägg och socker lätt. Rör ihop vetemjöl, kakao och bakpulver, rör försiktigt ner smöret och mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt vattnet och dela upp och häll i de två bakformarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader.

Tryffel
400 gram mörk choklad
2 msk snabbkaffepulver
3 dl vispgrädde
2 msk honung
50 gram rumsvarmt smör
4 msk whiskey

Hacka choklade ganska fint och lägg i en bunke tillsammans med kaffepulvret. Koka upp vispgrädden med honungen och häll det över chokladen, rör om tills den smält. Tillsätt smöret i små klickar. Blanda noga och häll sedan ner whiskeyn. Rör eller mixa med mixerstav tills tryffeln är blank och jämn.
Låt stå och stelna i rumstemperatur tills nästa dag.

Till bottnarna
0,5 dl starkt kaffe/espresso
4 msk whiskey

Dela kakbottnarna i två delar. Blanda kaffe och whiskey och pensla med vätskan. Lägg hälften av tryffeln i en bunka och vispa med elvisp så den blir lite fluffigare. Den andra hälften ska vara glasyren till tårtan. Lägg ihop bottnarna med ett tunt lager fluffig tryffel ovanpå varje och bred sedan glasyrtryffeln runt kanter och topp.

1 kommentar:

  1. Jag ska erkänna att jag visst råkade ta 4 msk tequila istället för whiskey. Den var tydligen slut...
    Så sen penslade jag bottnarna med rom istället. Det blev gott ändå, men kanske inte riktigt "irish coffe".

    SvaraRadera