Sidor

lördag, augusti 11, 2012

Sommartårta med jordgubbar och citron


Sommartårta med jordgubbar och citron
Tårtbottnar
50 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. 
Vispa ägg, socker och vaniljpulver poröst. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. Vispa ner smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Fördela smeten jämnt i bakformarna.
Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Låt svalna och dela sedan varje botten i två delar så att det blir fyra bottnar totalt.

Lemon curd (ca 3 dl, man använder ungefär 1 dl till tårtan)
1,5 dl strösocker
2 st stora ägg
Saft och skal av 1 citron (ca 3/4 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber 

Gör så här:
Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar. Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Fyllning och dekoration
5 dl vispgrädde
2 msk socker eller efter smak
500 g jordgubbar
1 dl lemon curd (se ovan)
Vispa grädden med sockret.
Rensa och skiva jordgubbarna. .

Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred först ut ett jämnt lager lemon curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar. Upprepa tills du har använt tre bottnar.
Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.


Bjud sedan in din mamma och dina mostrar på tårta så är den borta sedan.
Är ni uppmärksamma så ser ni att jag skrivit lime istället för citron på bilden, ursprungligen var det lime men jag hade citron hemma så jag tog det istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar