söndag, oktober 12, 2014

Tjälknöl

Tjälknöl med ångande heta brysselkål.
Tjälknöl (8 personer)
1 fryst älgrostbiff eller vanlig fransyska
1 liter vatten
0,75 dl salt
1,5 msk socker
10 st hela svartpepparkorn
3 lagerblad
5 st enbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 75 grader (sjuttiofem grader, låg temperatur). Köttet ska vara helt fryst!
Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga det mitt i ugnen 6-8 timmar till en innertemperatur på 60 grader. (Det tar förstås några timmar innan du kan sticka in termometern.)

Gott om tid att förbereda lagen. Koka upp alla ingredienserna så salt och socker löser upp sig. En trevlig glöggdoft sprids i köket. Låt lagen kallna. Lägg ner det varma köttet i lagen när köttet är klart. Låt stå i kylskåpet 6-8 timmar. (2 dygn funkar också).

Ta köttet ur lagen och skär i tunna skivor.
Servera med t ex potatisgratäng.

Receptet hittade vi i senaste numret av "Allt om mat special".
Mannen har flera recept på tjälknöl i sin receptmapp, men han tyckte också att det var kul med matlagningstidningen. Det blev supergott. Han gjorde 2 kg fransyska och hade tänkt bjuda på middag. Men så idag så kändes det lugnt och trevligt att bara äta med familjen. Så det blir tjälknöl imorgon också...
Det går hem hos hela familjen, från stor till liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar