måndag, augusti 10, 2015

Banoffee-cheesecake

Banoffee-cheesecake (10 bitar)
Botten
250 gram digestivekex (14 st McVities)
75 gram smör (gärna osaltat)

Täck utsidan av en springform med 23 cm diameter (löstagbar kant) med dubbla lager plastfolie och sedan dubbla lager ungsfolie, så att det blir vattentätt. Sätt ugnen på 170 grader.
Mixa tills det börjar bild klumpar och tryck sedan ut i formen som du ställer in i kylskåpet.

Cheesecake
4 övermogna bananer
4 matskedar pressad citronsaft
700 gram philadelphiaost (rumsvarmt!)
6 ägg
150 gram farinsocker

Mosa bananerna ordentligt med citronsaften och ställ åt sidan. Kör färskosten i matberedare och tillsätt sedan ägg och socker. Tillsätt bananerna och kör till en slät massa.
Koka upp vatten och ställ en långpanna i ugnen med springformen, fyll ugnsformen till hälften med vatten. Grädda i 1 timme och 10 minuter med kolla efter en timme. Den ska vara mjuk i mitten med stel på ytan. När den är klar tar du ut formen ställer på ett galler och tar bort folie och plastfolie.
Låt stå i kylskåpet över natten men tag ut en halvtimme före servering.

Kolasås
100 gram smör (gärna osaltat)
1,25 dl ljus sirap
75 gram farinsocker

Smält smöret med sirap och socker på måttlig värme tills det börjar bubbla. Låt bubbla 1-2 minuter (under uppsikt). Låt svalna och häll sedan på kakan.


Recept ur Nigellas kök - fler recept från hemmets hjärta


Prova om du har övermogna bananer och gillar banan. Jag tycker att the ultimate cheesecake är bättre än detta recept. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar