Sidor

torsdag, september 06, 2012

Chèvretårta med semitorkade tomater

En annan grej som jag provade att göra till kräftskivan var chèvretårta. Den beskrevs som "kvällens klo" på kräftfesten i Coop tidningen. Men framför allt så gillar jag getost (med ett glas rött till).

Chèvretårta med semitorkade tomater (10-12 portioner)

Chèvretårta
200 g torkade fikon
150 g valnötter
500 g chèvreost
2-3 dl crème fraiche

Mixa fikon och valnötter och tryck ut i botten av en form med löstagbara kanter. Grädda 10 minuter i ugnen på 175 grader. Låt sedan svalna.
Mixa chèvre och crème fraiche i en matberedare. Ta lite mer än 2 dl crème fraiche om det blir jobbigt för matberedaren. Häll sedan blandningen i formen och låt stelna i kylskåp i minst en timme.

Semitorkade tomater
2 askar körsbärstomater (500 g)
3 oskalade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 citron (i halvor)
1 msk salt

Halvera tomaterna och lägg de med vitlöken på en plåt. Ringla över olja och honung. Pressa över citronen och lägg sedan halvorna på plåten. Salta och sätt in i ugnen. Torka på 150 grader i 1,5 timme.
Plocka bort citronen och kläm ut vitlöken över tomaterna.
Fördela på tårtan.


Torkar man mer tomater än man behöver så kan man lägga dem i en burk och hälla över olivolja, då håller de ca tre veckor i kylskåpet.

5 kommentarer:

  1. gjorde ett öra på den sidan i cooptidningen, men har inte hunnit testa den än :)

    SvaraRadera
  2. Detta måste jag bara prova!!! Frågor..
    Hur stor form använde du till detta recept?
    Tror du att man kan göra en nötfri variant... det vill säga göra en botten av kavring/mallaxlimpa och smält smör? // Nennie

    SvaraRadera
  3. Det är en vanlig fullstor form. Ca 25 i diameter.
    Jag tror säkert att det blir bra med en annan botten också. När jag snabbt tittade på bilden så trodde jag att det var kavringsbotten.
    MEN de där fikonen är ju lite knaprigt goda också...

    SvaraRadera
  4. Ojj så gott det låter (och ser ut)!

    SvaraRadera