Sidor

tisdag, oktober 16, 2007

Hinder

Dagens tidsdagstema är "hinder" och då blir det förstås ett foto på ett hinder av stora mått.Kinesiska muren borde väl vara världens största hinder? 8 meter hög och minst fyra meter tjock (tjockleken varierar).
Byggandet av kinesiska muren började några år före Kristus. Här i Europa krigade man vilt och erövrade varandra medan kineserna smällde upp en stor mur för att "hålla barbarerna ute".
Det tycker jag är intressant.Muren är idag 640 mil men troligen har den varit längre, fortfarande upptäcks nya bitar av den gamla muren. Vissa helt övertäckta av landskapet. Det finns ungefär 24 000 vakttorn som användes till att förvara vapen och varna för intrång.

Jag förvånades över att den var så brant på vissa ställen. Ibland hade man byggt trappsteg men på andra ställen lutade det väldigt mycket. Så går man där och flåsar i värmerekordet, så man tar sig en liten paus. Då en kinesisk gammal tant kommer och promenerar med sin käpp följt av en ung piffig kinesiska i högklackat. En sådan gång är det bara att bita ihop.

Men det var det värt. Ett kinesiskt ordspråk lyder:
Man är inte en riktig människa förrän man vandrat på kinesiska muren.

Åk dit, traska lite på muren och upplev Kina medan det är så konstig som möjligt. Låt inte avståndet hindra dig.

11 kommentarer:

 1. Åh det var ett hinder jag gärna skulle vilja komma till! En resa till Kina står högt upp på min önskelista!

  SvaraRadera
 2. Jag har också varit där och flåsat i motlut, medan gamla kinesiska tanter lätt har sprungit om mig. Det är en alldelses speciell känska att vara på muren. Stort på något sätt.

  SvaraRadera
 3. Trodde mitt hinder var stort... men ditt är betydligt mycket större!!

  SvaraRadera
 4. Håller med, man blev verkligen förvånad över hur brant den var på sina ställen. Och smal. Jag hade liksom föreställt mig en jättepampig mur som kunde ta flera ryttare i bredd överallt :) Men fint var det!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle hemskt gärna vilja dit och traska. Har några resor som jag verkligen vill göra, och kina och kinesiska muren är en av dom.

  SvaraRadera
 6. åh, vilken inspirerande tolkning på hinder :) jag vill också åka dit...

  SvaraRadera
 7. Ja det var stort tänkt! Men det är få förunnat att ha vandrat där,,,lycko dig!

  SvaraRadera
 8. Oh ja det skulle jag vilja göra. Åka till Kina alltså och bestiga ett så långsträckt och vackert hinder. Finns bara ett hinder.....brist på reskassa
  :-) Att man kan se muren från månen är plötsligt förståeligt så lång och bred som den är.

  Din bild på muren var fantastisk.

  SvaraRadera
 9. Världens längsta hinder. Ett hinder som jag bra gärna skulle vilja uppleva på plats. Kul tolkning av temat.

  SvaraRadera
 10. Kloka ord om kinesiska muren! *fnissar* Jag kan se framför mig hur du flåsar efter andan och den gamla tanten med käpp och den eleganta damen i stilettklackar smattrar förbi...

  SvaraRadera