Sidor

onsdag, december 21, 2011

Den bästa västerbottensostpajen!

Jag har provat flera olika recept, olika varianter. Men av alla så var det här det bästa (efter en liten förbättring så att det blir lite mer fyllning i pajskalet än i originalreceptet). Det är både vete- och grahamsmjöl i pajdegen och dessutom toppas den med sesamfrön. Supergod med romröra som en klassisk förrätt.



Västerbottensostpaj med sesamfrön

Pajdeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1-2 msk kallt vatten
2 msk oskalade sesamfrön

Fyllning:
6 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost
1,5 tsk salt
3 krm vitpeppar

Gör så här:
Skär smöret i kuber och lägg det med mjöl och salt och knåda till den lite snabbt till en smulig massa. (Om du har en matberedare kan du använda den.) Tillsätt vattnet lite i taget tills degen precis bildar en boll. Kavla ut degen mellan två gladpack. Häll på sesamfröna och lägg den i en pajform. (Jag brukar smöra den lite så att degen inte fastnar.) Täck med gladpack och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter, gärna längre. Nagga degen med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter. Sänk värmen till 175°.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.

1 kommentar:

  1. Så perfekt! Jag har tänkt för första gången prova göra en sådan paj till jul och nu kommer du med receptet, provat och klart :))

    SvaraRadera