Sidor

söndag, december 01, 2013

Prinsesstårta à la My little pony

My little pony tårta till 4-års kalas
Prinsesstårta
1 förpackning tårtbottnar

Vaniljkräm
500 g mjölk
2 st vaniljstång
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör 

Gör så här:
Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter. Plocka upp vaniljstängerna, skrapa ur alla frön. Vispa äggulor, resten av strösockret samt maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken. Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter. Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen.

Övrigt
5 dl g vispgrädde
300 g frysta hallon
500 g grön marsipan
100 g rosa marsipan
50 g florsocker
Montering
Vispa grädde. Stryk tunt med vaniljkräm på din första botten, spritsa en ring med kräm, fyll med frysta hallon.
Blanda ca 300 g vaniljkräm med 300 g vispad grädde och stryk ett lager ovanpå hallonen. Lägg på ännu en botten och ett lager med krämgrädde, lite som en kulle. Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt, stryk upp med grädde till den form du vill ha.
Täck alla synliga delar av botten med grädde.
Kavla ut och lägg på marsipanlocket, forma med händerna så att det inte blir veck. Skär rent kanten.

Jag köpte ofärgad marsipan och färgade den sedan turkos. Det som blev över rullade jag till små bollar osm jag la runt tårtan. Barn gillar nämligen marsipan och istället för att alla ska slåss om rosen får alla några bollar.

Det är helt klart värt att göra vaniljsåsen själv från grunden. Det köpta pulvret kan inte mäta sig med hemmagjort, desamma gäller färska hallon vs hallonsylt  . Mums fili pappa som lillan säger.
Man kan gärna baka tårtbottnarna själv också men denna gång räckte min tid inte riktigt till. Jag hade gärna bakat lite fika också men man får prioritera. My little ponysarna har ett litet hål i ett ben, så att man ska kunna sätta dem i luftballonger och slott. Det använde jag till att sticka in 1 tandpetare delad på hälften med spetsarna ner i tårtan. Så satt de någorlunda stadigt på tårtans topp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar