Sidor

söndag, maj 18, 2014

Köksplanering

Vi går omkring och funderar på vårat kök. Det som verkar gå sönder allt mer och som vi planerat att byta ut. Snickaren sa att Sentens kök var ungefär 10% dyrare än Ikea. Så vi åkte dit och tittade. Fick en skiss. Den hade nån bra idé men även en dammsamlarhylla ovanpå skåparna. Så skåparna ska vara ända upp, det är ett krav från min sida. Idén med hur kyl, frys, micro och ugn är placerade såg vi i en kökstidning och det gillade vi verkligen båda två så det är bestämt att vi ska ha det så.
Så här såg det ut i katalogen. Frys till vänster, kyl till höger. 

Problemet är att vi i dagsläget har ett hål i taket där fläkten går upp på vinden som skulle synas om vi hade det så här också. Så tanken har hela tiden varit skåp som går ända upp. Mannen åkte till Elgiganten i Luleå och fick en skiss på ett Epoq kök. Den såg ut så här.
Pris: 55.301 kr (exklusive vitvaror men inklusive front till diskmaskin)
Men då gillade vi ju samtidigt Sentense köket. Så han fick rita om det lite, med skåp ända upp och maken sa att vi kan lösa problemet med hålet i taket. Jag gillar att hörnan inte har skåp, det är lite luftigare så...
Jag gillar hur det ser ut. Jag gillar att det är raka överskåp över kyl,frys och ugnsdelen.
Det blir mer enhetligt så. Men jag kan nog inte klara mig utan ett skafferi? Jag har inte ett paket socker och ett paket mjöl. Jag har nog cirka tio olika sockersorter och nästan lika många mjölsorter. Det blir så när man gillar att baka.
Priset var utan några vitvaror.
Så jag har spenderat kvällarna med ikeas köksplaneringsverktyg, där man kan bygga och titta själv. Med viss irritation  när programmet låser sig och man får börja om.
IKEA skiss 3.0 - pris: 54.828 kr
Det såg snyggt ut med vitrindelar och de kan ha belysning, tror jag.
Jag är inte jättelång, saker och ting vi använder ofta bör placeras så man når dem.
Behöver jag vitrinskåp? De snygga vinglasen har jag ändå i uterummet.
Fast man kan förstås byta plats på dom.
IKEA 3.1 - pris: 51.364 kr
Så låste sig programmet så jag började om. Valde fel höjd på väggskåparna och så låste sig programmet igen och jag tog en tekoppspaus och gjorde om det hela.
IKEA 3.2 - pris: 51.154 kr (med samma "skafferi som de andra bilderna)
Kanske om man tar och flyttar skafferiet i vänster hörn? Med utfyllnad närmast väggen. (Då tänker jag plats för vinflaskor eller kokböcker kanske?) Så att inte dörren slår in i fönsterhyllan.
IKEA 4.0 - pris: 53.312 kr
Men då här känns kanske luftigast?
Alla Ikea priserna är inklusive diskmaskin (integrerad) samt kyl och frys. Men hur får man dit micro och ugn? Jag måste kontrollmäta men jag tror att köket i så fall blir 40 cm närmare dörren än i dagsläget. Så det ska få sluta där vi idag har ett rullbord som avlastningsyta (där vi mest lägger tidningar och annat).
Vi får fundera hur det ska se ut lite mer.
Så får vi sedan kolla över priserna av de olika leverantörerna igen...

1 kommentar:

  1. Kanske satsa på två ugnar och micron på en hylla till vänster om kyl-frys-ugnarna delen, ofta är det som kommer ut från micron hett att hålla i, eller behöver röras om och tillbaka i micron,,

    SvaraRadera