Sidor

tisdag, april 12, 2016

Wild blueberry pie - Blåbärspaj


Wild blueberry pie (Blåbärspaj, 8-10 bitar)
Vanlig pajdeg (dubbel sats)
6 dl vetemjöl
1 krm salt
225 gram kallt smör i cm stora kuber
2 msk pressad kall citronsaft
4-6 msk väldigt kallt vatten

Hacka ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa med en bordskniv (eller mördegsblandare). Tillsätt citronsaft och sedan så mycket vatten att du kan forma en boll genom att kram degen lätt. Krama sedan ihop degen till en eller två bollar, platta ut till en tjock kaka och svep med plastfolie och låt vila i kylskåpet (receptet rekommenderar 4 timmar eller över natten, men det är lite överdrivet länge. 1 timme räcker bra.)
Ta ut degen. Kavla ut hälften ca 3 mm tjock och täck en pajform. Tryck ut i formens botten och låt formen stå i kylskåpet medan du fixar pajfyllningen.

Fyllning
8-10 dl blåbär
1 rågad dl strösocker
2 msk maizenamjöl
0,5 krm salt
En liten nypa kanel
1 msk pressad citronsaft

Blanda blåbären försiktigt med alla ingredienser till fyllningen och lägg i formen.

Pensla kanterna med lite vatten och lägg på ett galler av degremsor.
Fäst dem och krusa kanterna (jag nöp bara fast mitt "deggaller"). Strö till sist över 1 msk strösocker.
Japp, jag har spenderat tid på Pinterest. Man fattar varför pajerna fotograferas före gräddning när man provat vara kreativ med ett eget pajgaller...
Grädda pajen 15 minuter i 225 grader. (Pajen väntar i kylskåpet medan ugnen blir varm om du inte startade den tidigare.)
Sänk sedan temperaturen till knappt 200 och grädda ytterligare 40 minuter tills gallret är gyllengult och fyllningen bubblar. Låt pajen svalna på galler och servera den ljummen med vaniljglass.

Receptet kommer från "Amerikas bästa pajer" av Weiland/Tierney, ett riktigt fynd i högen med kokböcker jag köpte begagnade. Det finns fler recept att prova ur den kokboken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar