Sidor

onsdag, juni 17, 2009

Om att byta efternamn

Eftersom jag själv just ställts inför frågan om jag ska byta efternamn eller inte reagerade jag lite på den här artikeln om Laila Bagges förlovning med Niklas Wahlgren. Här finns en omröstning om vilket efternamn paret ska välja. Om Laila bör behålla Bagge eftersom "Laila Bagge" är ett inarbetat varumärke.

Men det är ju lite löjligt att Niklas skulle ta Bagge som efternamn eftersom det inte ens är tillåtet att göra så.
Så här står det på Skatteverkets sida:

Efternamn vid vigsel
Ni som gifter er eller ingår registrerat partnerskap ska, enligt namnlagen, senast i samband med vigseln anmäla vilket efternamn ni vill ha i äktenskapet/partnerskapet. Anmälan görs till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831.
Ni kan välja mellan
antingen ha den enes eller den andres efternamn som gemensamt efternamn
eller att var och en behåller sitt efternamn från tiden närmast före äktenskapet.
Som gemensamt efternamn får ni inte välja ett efternamn som en av er har förvärvat genom ett tidigare äktenskap.


Det är för den delen inte ens möjligt för honom att ta Bagge som mellannamn av precis samma anledning. Så vill de ha samma efternamn är Wahlgren det enda de kan välja.

Anta att Micke hade gift sig med exet och de tagit hennes efternamn så skulle jag alltså inte kunna välja att heta likadant som honom eller ens ha det namnet som mellannamn. Lyckligtvis har Micke sitt egna efternamn vilket barnen också heter, så det var aldrig aktuellt för honom att byta efternamn eftersom han vill heta samma som sina barn. Vilket är ett väldigt bra argument som man knappast kan diskutera om.

Jag å andra sidan tycker att mitt namn är inarbetat och ovanligt. En del elever kan känna ingen vem som kommer och håller kursen på namnet - vilket gör det till ett "inarbetat varumärke".
MEN jag vill ju ändå att det ska synas att vi är gifta. Så därför har jag valt att ta hans efternamn som mellannamn. Det gör namnbytet ganska enkelt eftersom många kort och liknande INTE behöver bytas ut eftersom det bara står förnamn och efternamn på dem.

Så här skriver skatteverket om mellannamn:
Mellannamn är ett namn som man kan bära för att visa samhörigheten med en förälder eller en make som bär detta namn som efternamn. Det kan också vara ett eget tidigare efternamn för den som bytt till sin makes eller registrerade partners efternamn. Mellannamn bärs mellan för- och efternamnet. Bindestreck mellan mellannamn och efternamn får inte förekomma i folkbokföringen.

Så då vet ni reglerna :)

Short in english:
I'm just writing a bit about the rules in Sweden when you wish to change your surname when you marry. I will keep my surname but add my husband's surname as a middle name.

1 kommentar:

  1. Så kan man ju faktiskt köpa efternamn också: http://adelsnamn.se

    SvaraRadera