Sidor

onsdag, januari 30, 2013

Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington enligt en recept ur en gammal Coop tidning. Med kantareller och västerbottensost. Jag har provat det med champinjoner och fläskfilé men den här rätten, då ska man satsa på lite finare köttbit som man kan lämna lite röd.

Oxfilé Wellington
Svampblandning:
1-2 msk smör
350 gram kantareller finhackade
1-2 msk schalottenlök (finhackad)
1 dl grädde
1 dl persilja (hackad)
0,5 msk torkad timjan
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
100 gram västerbottensost

Man kan även mixa kantarellerna om man vill. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs svampen tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt löken och fräs någon minut. Tillsätt grädde, persilja, timjan, salt, peppar och låt grädden koka in i svampen.
Låt blandningen svalna och vänd sedan i osten.

800 oxfilé
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
0,5 dl vetemjöl
425 gram smördegsplattor
1 ägg

Putsa filén och hetta upp smöret. Bryn filen runt om på stark värme. Salta och peppra tag sedan bort från värmen. Kavla ut smördegen till en rektangel ca 40x30 cm. (Jag kavlade ihop två färdigkavlade smördegar.) Fördela svampblandningen på degen så den täcker filén (ca 30 x 20 cm) Lägg på filén och vik degen över. Nyp ihop degen längs med filén och vik in degändarna. Lägg skarven nedåt på en plåt. Vispa sönder ägget och pensla smördegspaketet.
Lägg eventuellt på rosmarin och timjankvistar och strö på lite flingsalt.
Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med klyftpotatis och rödvinssky.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar