fredag, januari 11, 2013

Rømmegrøt

Rømmegrøt är en norsk specialitet, förr i tiden ansågs den visst som festlig mat tillsammans med torkat kött. Det är en vetemjölsgröt, som kokas med creme fraiche. Gröten kan antingen ätas med kanel och socker som den är, eller utan kanel och socker som garnityr till någon huvudrätt, exempelvis kokt fisk.

Jag valde att prova alternativet med kanel och socker, det visade sig att jag ätit det förr. Smaken är bekant och jag förstår att barn som inte gillar gröt med klumpar serveras denna istället. Men någon delikatess skulle jag inte kalla den.
Ärligt talat föredrar jag mannagrynsgröt. :)



Rømmegrøt (1,5 portion)
1 dl creme fraiche (34%)
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 3 dl standardmjölk (3%)
En liten nypa salt

Gör så här:
Sjud creme fraichen med lock i ca 15 minuter. Sikta över en tredjedel av mjölet och sjud tills fettet börjar läcka ut. Skumma bort fettet. Sikta över resten av mjölet och koka upp. Häll i mjölken tills du nått önskad konsistens då vispar du den slät. Sjud en liten stund och smaka av med salt.

Min pappa matar mig i Norge.

5 kommentarer:

  1. Har du prövat den med smält smör??

    SvaraRadera
  2. Nä, jag hade tänkt ha smör men det glömde jag. Nåja, jag tror ändå jag gillar mannagrynsgröt bättre.

    SvaraRadera
  3. Nä, jag hade tänkt ha smör men det glömde jag. Nåja, jag tror ändå jag gillar mannagrynsgröt bättre.

    SvaraRadera
  4. Det låter i vart fall inte så gott :P
    Så lik Alva är dig när du var liten!

    SvaraRadera
  5. Det var inte dåligt, man skulle kunna tro att det skulle smaka sämre.
    Det jag tycker saknas är lite mer konsistens. Några mannagryn eller riskorn skulle göra stor skillnad. :)

    SvaraRadera