Sidor

lördag, april 14, 2007

Vernissagebesök Sean Henry

Idag har jag varit på vernissage. Konstnären var en ung engelskman som heter Sean Henry och tillverkar bronsskulpturer. Dessa målas sedan ovanlig nog med oljefärg i verklighetstrogna färger. Sean sa själv att han i London är omgiven av bronsskulpturer men att han tycker att den polerade ytan inte ger det djup han eftersträvar. Från början var Sean keramiker. I unga år fick hans föräldrar stå ut med att han slog ett hål i garagetaket för att få plats för ugnens skorsten. Den dag som konstnären snubblade över något och råkade ha sönder en skulptur bestämde han sig för att hitta ett mer hållbart material. Så numera skulpterar han upp i keramik och låter sedan gjuta figuren i brons som han sedan målar. "Smiling man" var den enda leende skulpturen vars förebild var Seans pappa, som också var på Sverigebesök för första gången i sitt liv. Föregångare till de tre skulpturer som bildar verket "You're not the same" är skådespelaren Jonathan Pryce (han är med bland annat i Pirates of the Carribean).
I gallerirummet stod små skulpturer, skulpturer i nästan naturlig storlek och en gigantisk kvinnoskulptur på drygt 2,5 meter. Utställningen pågår till och med den 25:e maj.

Västerbottens nytt har gjort ett inslag om utställningen. Spola fram ca 12 minuter. Inslaget hittar du här. (Tills nästa fredag)