Sidor

söndag, mars 04, 2012

Italiensk potatiskaka, fläskfilé och rödvinssås

Igår blev maten god! Vi hjälptes åt att laga fantastisk middag. Potatiskakan tillverkade vi kvällen före och färdigställde i lagom tid. Den blev god! Så god att pojkarna sa att vi hade kunnat äta bara potatis och då är det god potatis. Alltså ska vi göra den igen någon gång.

Italiensk potatiskaka
2,5 paket bacon
5 st bakpotatisar, stora
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk basilika, färsk, finstrimlad
0,5 msk persilja
0,5 msk dragon
1 tsk timjan
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra. Skala och riv potatisen (pressa ur vätskan) och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, persila, drago, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar. Fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar (eller över natten).
När det är dags skär man potatiskakan i tjocka skivor och värmer dem i stekpanna eller ugn.
(Förstek kanterna i grillpanna för att det ska bli snyggt och håll sedan varm i ugnen.)

Fläskfilén förstekte vi i stekpanna, fyllde med lite vitlök och stoppade sedan in i ugnen (150 grader) tills temperaturen på köttet var 60 grader.

Micke stekte champinjoner med smör, soja och lite av löken från rödvinssåsen.

Rödvinssås
1 msk smör
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 dl rött vin
0,5 msk kalvfond
1 krm torkad timjan
1 st lagerblad
0,5 msk maizena
1 tsk strösocker
0,5 dl creme fraiche
1 dl grädde
lite soja salt och peppar
Gör så här
Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.
Så långt följde vi receptet men det blev så lite så vi gjorde en gräddig sås av den istället. I med creme fraiche och grädde, då blev det så ful färg så vi (Micke) slängde i lite soja också. Gott!

1 kommentar: