Sidor

torsdag, maj 07, 2015

Lasagne med hasselnötspesto, aubergine och portabella


Lasagne med hasselnötspesto, aubergine och portabella (4 portioner)
2 dl rostade hasselnötter utan skal.
1 liter slätbladig persilja, bara bladen
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
500 gram ricottaost (2 burkar)
2 små auberginer
4 portabellasvampar
4 vitlöksklyftor
500 gram färsk lasagneplattor
800 gram körsbärstomater
0,5 citron

Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Rufsa runt dem lite i hushållspapper eller kökshandduk för att få bort skalet. Mixa nötterna med persilja, ägg, salt peppar och halv burk ricottaost. Ställ åt sidan.

Ansa och tärna svampen och auberginen fint. Skiva vitlöken tunt. Stek till mjukt mos i så mycket smör och olivolja som behövs, salta och peppra.

Gör en béchamelsås:
50 gram smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjök
2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, sänk värmen. Vispa i mjölet. Häll i mjölken en dl i taget och låt såsen tjockna under omrörning. Salta och låt bubbla några minuter. Vispa ner resterande ricotta.
(Men hur man gör såsen stod på en helt annan sida i receptboken, jag avskyr sånt. Självklart glömde jag ricottan och undrade vad jag skulle med den till i slutet. Då svor jag lite och tryckte sedan ner den ovanpå lasagnen istället.)

Bred ut ett tunt lager hasselnötspesto i botten på en ungssäker form. Täck med lasagneplattor. Bred ut augbergine mos och ett tunt lager sås. Upprepa tills all fyllning och lasagneplattor är slut. Toppa med halverade körsbärstomater. Gärna olika färger och snåla inte, tomaterna är som tillbehör till varje tugga.
Pressa över citronen och strö över några lite flingsalt, samt några droppar olivolja.

Grädda i ugnen cirka 45 minuter.
Recept ur "Om jag var din hemmafru", det är många intressanta vegetariska recept i den boken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar