Sidor

måndag, oktober 22, 2012

Palak paneer

Palak betyder spenat och är förutom paneer huvudingrediensen i detta recept. Vi äter den som oftast som tillbehör tillsammans med någon annan indisk maträtt.
Ibland skriver de skriver de palak panir men det är samma sak.
Palak paneer
1 msk olja
2 skivade vitlöksklyftor
1 tsk brun kummin
0,5 tsk senapsfrön
1 msk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
salt efter smak
Paneer i kuber, friterade eller stekta i olja tills de tagit färg
200 g spenatblad, kokta och mixade till en puré

Gör så här:
Hetta upp en panna och tillsätt oljan. Tillsätt vitlök och kummin. Tillsätt resterande kryddor när vitlöken fått färg. Häll i cirka 1 dl vatten och pressad vitlök efter smak (vitlöken är valfri, jag brukar ta mycket sist blev det totalt ett vitlökshuvud.) Koka i 2-3 minuter tills oljan börjar separera. Tillsätt Paneer och koka 1 minut. Tillsätt spenaten och låt koka i 2-3 minuter.

Ibland gör jag så att jag gör klart allt förutom att stoppa i paneeren. Så när vi ska äta och de andra rätterna börjar närma sig att vara klara hettar jag upp palaken och stoppar i paneeren så är det också varmt. Rätten mår bra av att "stå till sig" och suga upp smaken av kryddorna. Man kan lägga till en hackad chili om man vill ha starkare smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar