Sidor

fredag, februari 09, 2007

Pluggar nytt program

Jag sitter och försöker gå igenom en grundkursbok om Illustrator. Ett program för att skapa bilder av vektorgrafik, dvs banor istället för pixlar (små små rutor på skärmen). I ärlighetens namn så har väl först halvan av boken varit trist då jag kan mycket från att ha arbetat med Photoshop (pixelbaserat bildredigeringsprogram). Men jag vill inte missa nått så det är bara att sega sig förbi avsnitt om hur man väljer färg och SHIFT och ALT och sånt där.

I skolan (högskola) fick vi en gång en uppgift att rita av ett stilleben i ett vektorprogram (men jag tror att det var Freehand vi använde då). Stillebenet innehöll en vinflaska, ett äpple och nått mer.
På tre år på estetiskt gymnasieprogram har man lärt sig att inte se ett äpple som en röd boll utan man ser gult, grönt och lila och alla möjliga olika nyanser och färger i ett äpple. Så jag målade med pennan och tyckte till sist att jag fått till nått som liknade ett äpple. Ett sätt som fungerar utmärkt i Photoshop men inte riktigt är hur man ska behandla ett vektorbaserat program.
Så här i efterhand är det lite kul när jag förstår att jag totalt misshandlade det stackars vektorprogrammet. Det tog min lärares skrivare nästan en hel eftermiddag att skriva ut mitt äpple på A4. Så han förstod att jag hade extremt många banor, men tröstade mig med att mitt äpple faktiskt såg ut som ett äpple och jag valde att fördjupa mig i Photoshop istället....

Och hade han varit smart hade han skrivit ut filerna som PDF:er först.

1 kommentar:

  1. Jag kommer väl ihåg den där övningen. Jag var urkass :) Förresten så ryktas det om återträff från den tiden i juni. Hör av mig när jag vet mer...

    SvaraRadera