Sidor

tisdag, juni 17, 2008

Ögon

Mina ögon är opererade med laser så att jag ska se bättre. Innan hade jag glasögon och linser. Linserna fungerade bra till en början men så småningom blev det sämre. Jag hade lite för torra ögon och linserna irriterade ögonen. Så istället för att köpa nya glasögon bestämde jag mig för att operera ögonen på Koskelas ögonklinik i Umeå.
(Jag hade -4.0 och pyttelite brytningsfel.)
Innan operationen var min syn ungefär så här utan glasögon:Först undersökte han ögonen och hällde någon vätska i dem. Första gången jag var där sved den utav bara den och läkaren sa:
- Jag tror inte att det fungerar så bra som du säger med linserna. Då skulle du inte reagera så här. Det kanske är som med högklackade skor, de är fina så man låtsas att de är sköna att gå i?
Linserna hade skavt på hornhinnan så jag rekommenderades minst 3 veckor utan några linser alls.
Andra gången reagerade jag inte lika starkt och det var den gången jag opererade första ögat.

Först spänner de upp ögonlocken så att man inte kan råka blinka och sedan bedövas ögat med en vätska.
Det finns olika typer av operationer. Jag valde den variant som gör ondast efteråt med tanke på att risken är större att man får mindre tårvätska med de andra operationerna. I den varianten skrapas hornhinnan någon tusendels milimeter.
Jag fick öva mig på att titta på en röd lampa.

När han skrapade hornhinnan såg lampan lite mer suddig ut men det var enda skillnaden. Jag tittade på den röda lampan hela tiden och rörde inte huvudet. När han sedan körde med lasern kändes ingenting men det luktade som när man bränner ett hårstrå över ett ljus.
Så var operationen klar.
Ögat spolades med en desinfektionsvätska. Den kändes lite nedkylande (kall) men inte obehagligt. Jag hade inte alls ont som jag trott att jag skulle ha. De frågade om jag ville ta en smärtstillande och jag tog bara en och gick sedan hem med en påse piller. En halvtimme senare släppte bedövningen och jag gick runt och försökte låta bli att tänka på att det kändes som om jag hade ett sandkorn i ögat. Tills jag fick ta nästa piller, då blev jag sömning och sov några timmar. Sedan försökte jag titta på tv med ett rinnande öga under ögonlappen man skulle ha i två dygn. Ljuskänslig var jag också, desto ljusare rum – desto rinnigare öga.
Andra gången tog maximalt antal piller och sov första dygnet i lägenheten som jag mörklagt i förväg. Det fungerade mycket bättre. Det gör ont för att hornhinnan är skadad men lyckligtvis läker den väldigt snabbt (redan efter ett dygn är det avsevärt bättre).
När jag tog bort ögonlappen var min syn så här:Lite ljusare och lite ljuskänslig men ändå. Efter någon vecka såg jag bra. Det är fantastiskt att vakna och kunna se klockan, istället för att fumla efter glasögonen.

11 kommentarer:

 1. Det måste vara en stor lycka att kunna se så bra som du gör nu. Tänk ändå vilka finesser det finns att tillgå gällande ögonen.

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken grej! Det är ju fantastiskt vad man kan göra idag!

  SvaraRadera
 3. Måste vara en stor lycka för dig.. att se dåligt är inte alls kul.. tänker ofta på de som är helt blinda och hur de upplever allt.. skillnad då de sett förut och så blir utan ögon eller om de är helblinda från födslen så klart, men ändå.. man får va lycklig för sitt séende:-)

  SvaraRadera
 4. Oj, jag har funderat på att göra det, men inte riktigt tordats. Hmmm, jag måste fundera lite mer, men det var ett jättebra inlägg! Tack!

  SvaraRadera
 5. Det var en rolig tolkning. Kul bilder. Jättebra att operationen lyckades för dig. Jag vågar mig inte på den. KRAMEN!

  SvaraRadera
 6. Wow, jag är verkligen sugen på att göra den operationen. Skönt att det fungerade så bra.

  SvaraRadera
 7. Hej! Undrar om denna blogg fortfarande är aktiv.. hmm. Ok! Jag funderar oxå på att operera mina ögon (-2,25 & -2,0), det jag undrar över är hur det fungerade på Koskelas.. dom är ju 8-9 tusen billigare än dom flesta andra. Hur kan det komma sig? Patrik

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte, jag har inte kollat något annat ställe. Kanske det har att göra med vart man håller till?

  De äger huset i Umeå och har därför låg hyra. Det fungerar bra där tyckte jag, de var väldigt professionella.
  Jag vet till exempel att en tjej min lillasyster känner skulle operera ögonen där men han kollade och ansåg att det inte var en bra idé. Hon fick inte operera sina ögon eftersom synen inte stabiliserat sig än.

  Det tycker jag säger en del också. De informerade även tydligt om riskerna en operation medför.

  SvaraRadera
 9. Fin blogg och bra förklarat! Jag har opererat ögonen hos Koskela 2 ggr (Lasek). Måste tyvärr göra en tredje gång för jag har kvar brytningsfelet på 1,25. Det är alltid svårast att operera översynthet och brytningsfel. Har jag betalat 23800 kr och har ett års garanti så är det bara att fortsätta tills det blir bra. Första ggn är alltid värst. Kunde inte ha linser pga inge olja i ögonen som smörjer = torra ögon, så operationen är värd alla pengar!

  SvaraRadera
 10. Jag har också opererat mig på Koskela kliniken i sommar. Helt fantastikt att kunna se igen måste jag säga. Varför gjorde jag det inte tidigare kan man undra. Tänk så många tusen jag betalat p linser och glasögon. Jag opererades med Lasek metoden. Jag hade det jobbigt 5 dagar ca efter operationen med smärtan men nu i efterhan är det värt. Under första veckan innnan synen börjat stabiliserats har man myckettankar i huvudet hur det skall bli med synen. Men jag försökte endast koncentrera mig på att hantera smärtan och följa ordinationen från Timo Koskela. Jag kan köra bil UTAN glasögon. Se TV texten utan glasöon. Min syn har inte stabiliserats helt då det är så kort tid sedan jag opererade mig men även om den stannade som den är i dag så vorejag nöjd. Dessutom tycks jag ha behållt min förmåga att läsa utan läsglasögon. Då jag är över 40 år så fanns risken (finns fortfarande förstås) att man måste ha läglasögon efter operationen. Synen varierar lite från dag till dag. Lite dimsyn ibland. Knivskarpt andra dagen osv. Inget att vara orolig för. Kan ta upp till 3 månader innan synen är helt stabiliserad.

  SvaraRadera
 11. Hej Catarina!
  Tack för att du skrivit ett så fint om oss på Koskelas Ögonklinik. Roligt att höra att du är nöjd med operationen! MVH Koskelas Ögonklinik

  SvaraRadera