Sidor

tisdag, mars 22, 2011

Macaroni and cheese

I torsdags provade jag ett recept ur "Desperate housewifes kokbok". En kokbok där recepten är direkt översatta från amerikanska mått och temperaturer. Jag tänkte att det skulle vara kul att prova laga amerikanska barns favorit - mac'n'cheese. Pojkarna fasade över att det var vegeratisk mat. Vi tyckte att det var ganska smaklöst. Lill-tjejen däremot tyckte att det var väldigt mumsig mat och smaskade glatt i sig sin portion.

Makaronilåda med ostBéchamelsås
4 msk smör
4 msk mjöl
1 liter mjölk
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 nypa muskot

Smält smöret, vispa i mjölet. Häll i mjölken medan du vispar. Man får vispa på botten hela tiden annars är det risk att det bränner fast. Vispa tills såsen kokar upp. Sänk värmen och låt sjuda i fem minuter tills den tjocknat.

Makaroner och ostlåda
1 liter béchamelsås
500 gram liten pasta
250 g grovriven cheddarost
250 gram emmenthaler
nymald svartpeppar (kan uteslutas)
1,5 dl grova brödsmulor
4 msk riven parmesanost
2 msk smör

Koka makaronerna al dente. Häll bort vattnet och skölj pastan med kallt vatten tills den slutar ånga. Skaka durkslaget för att bli av med extravatten. Lägg pastan i en stor skål. Värm ugnen till 190 grader (knasigt, men det är ju från ett amerikanskt recept. Strax under 200 strecket alltså.) Ta såsen från värmen och rör ner cheddar och emmenthaler. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över pastan och rör tills pastan är täckt med sås. Häll sedan ner det i en stor ungsfast form.
Rör samman brödsmulor, parmesan och smör. Fördela över pastan. Grädda genast ca 40 minuter eller tills den fått fin färg.

3 kommentarer:

 1. har många gånger funderat på varför de är så galna i "mac & cheese" så har tänkt testa det men ej blivit av! Vad tycker du, kan jag vara utan att testa ;) KRAM

  SvaraRadera
 2. Ja, det tycker jag faktiskt att du kan skippa. Jag kommer inte att laga det igen.

  SvaraRadera
 3. Lite mera smak bir det med ex vitlok, tarnad skinkd el lax
  Kottfars-sas
  Det ar ju som du skrev, smaklost men SMA BARN TYCKER OM DET.
  cARINA

  SvaraRadera