Sidor

söndag, juli 10, 2011

Hur målar man ett tegelhus?

Jag kan bara berätta hur vi gjorde.

1. Teglet tvättades med fasadtvätt. Den rollar man på och sedan sköljer man av väggen. (Men inte med högtryckstvätt för då skjuter man in vatten i teglet och det tar månader innan det torkat enligt vad jag läst.)

2. Fönster och sånt som inte ska målas måste först täckas. Sedan sprayade vi på primer. För att färgen ska fästa bättre. (Primern etsar på glas och dylikt så man måste verkligen täcka över. Maken skötte sprayandet och hans glas på klockan är inte fint längre.)

3. Teglet rollades med silikatfärg från Beckers.4. Fogarna målades med pensel

5. Jag rollade igen med en ny roller (som det inte fastnat småsten i, det varvet sög mycket mindre färg och gick så mycket lättare, snabbt och enkelt).

6. Fogarna målade med pensel med bruten "utevit" och sedan rollade jag ett sista varv.

Klart!

Funderar du på färgåtgången på tegelhus. Vi hade följande tegel:Alltså det mest skrovliga du kan tänka dig och rätt mörkt också. Det ville vi alltså att det skulle bli vitt och det blev det.
Färgåtgången blev nästan en liter per kvadratmeter. Det är ungefär 75 kvadrat som målats med 70 liter färg. Vi hade trott att det skulle gå totalt 40 liter men efter att ha målat upp första 10-liters hinken hade jag inte hunnit längre än så här:(Å då bara ett varv)
Sen så hade vi kanske kunnat nöja oss med två lager om vi varit tvugna. Men det blev mycket snyggare efter det sista lagret som då dessutom var i färgen "utevit" (beställd bruten från Beckers fabriken. De rekommenderar inte att man låter bryta till färgen i butiken.).
Oavsett vit eller bruten vit så gjorde det tredje lagret susen då det blev mycket jämnare och finare.

1 kommentar:

  1. Emmeli och Mio11 juli, 2011 07:02

    haha, det är definitivt en tröst. Så länge det har pågått i 3 år.. ;)

    Vad snyggt det kommer bli!
    Vi skulle ha målat om vårat tegelhus på mossen, men vi hann aldrig så långt. Vita hus är ju så himla fint! :)

    SvaraRadera