Sidor

tisdag, juli 05, 2011

Twin Peaks cherry pie

I tonåren var jag ett troget fan utan "Twin Peaks". Å när Agent Cooper sa att man skulle ge sig själv en present varje dag, kanske i form av en kopp svart kaffe och en bit körsbärspaj - visst ville jag smaka en bit av körsbärspajen. Alltså var Leilas kokbok "One more slice" ett måste. Gästerna gillade pajen, till och med maken tyckte om den (fast han inte är så förtjust i desserter).
Så på begäran - här är receptet
Twin Peaks cherry pie

Mördeg:
150 gram smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk vatten

Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker. Blanda i 1 ägg och vattnet. Få ihop till en deg (men knåda så lite som möjligt). Lägg i en påse och stoppa in i kylen i minst en halvtimme så att inte degen blir bubblig.
Dela degen i två, en mindre och en större. Kavla ut och klä en pajform med den större biten, låt pajdeg hänga ner över kanten. (Enklast att kavla i plastfolie, om man som mig saknar en fantastisk kavel). Den andra biten ska vara till locket.
Sånt brukar jag förbereda och täcka med plastfolie och stoppa in i kylskåpet. Då blir det defintivt inte bubblor i pajdegen...

Fyllning:
15 dl färska bigaråer/körsbär
1 dl socker
1 färsk vaniljstång
Skal en citron
Saft av en citron
2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur och dela bigaråerna. Koka upp med strösocker och fröna från vaniljstången samt citronskalet.
Blanda citronsaft med potatismjöl och häll i. Vispa tills det tjocknat.
Fyll pajskalet. Kavla ut locket och pensla kanterna på botten med 1 ägg blandat med 1 msk mjölk. Nyp ihop botten och lock på pajen. Skär små snitt som en sol och strö över lite råsocker som dekoration (ca 1 msk).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills pajen är gyllene.

1 kommentar: