Sidor

torsdag, juli 12, 2012

Tårtbak, från moll till dur

Så här såg det ut i köket igår.
Jag kände mig ganska missnöjd när jag tog den bilden. Vi kan kalla det "nog är det väl gud förbannat också bilden". Det är så här, jag och Alva tittade på ett youtube klipp om hur man bakar in en Barbie i en tårta. En perfekt barnkalastårta och lillan har pratat om barbietårta sedan dess.
- Du kan baka en sån åt mig mamma!
Naturligtvis så tänkte jag att visst kan jag väl göra det, inga problem.
Om man nu gör det enkelt för sig så är det kanske inte det. Men sen kan man ju krångla till det lite också.

Jag bläddrade i min nya kokbok och tänkte att regnbågstårta passar nog fint. Boken kräver att man äger en kakform på 15 cm i diameter och jag tyckte att det känns perfekt att äga en liten bakform, så kan man baka mindre tårtor. Men nu var det ju inte bara jag som köpt den recepboken. En sån form hittar man inte i nån butik i Piteå och ALLA webshopar jag besökte hade slut på dem. En skulle få in dem vecka 27 så i veckan kunde jag hämta bakformen på utlämningsstället.

Då kom jag ju på att "Lakritskaka med smörkräm" lät mycket godare än regnbågstårta (förutsatt att man utesluter laktrits). Smörkräm verkade passa bra till spritsmönstret jag hade i åtanke, eller i alla fall bättre än marängkräm. Så jag bestämde mig för att göra den istället.
Jag bakade två chokladbottnar. De blev inte riktigt lika höga som jag trott så då bakade jag två till. Barbies ben är ganska långa så tårtan måste bli hög. De andra två bottnarna blev lika stora.

Sen gjorde jag chokladkräm. Skar ut bottnarna i lite sluttande form med ett hål i mitten och började sätta ihop dem. Det verkade gå an men sen helt plötsligt skjutsade de iväg och rasade ihop som ett korthus. Det blev för högt och instabilt helt enkelt.
Barbietårta kan dra åt skogen tänkte jag och kastade bort översta lagret och la ihop de andra tre till en vanlig tårta. Idag gjorde jag smörkrämen och spritsade en himla massa.
Det var inte direkt less is more.
Snarare more is more.
Men en god kaka blev det, till slut.

God, men jag gillar inte konsistensen på tårtbottnarna. De är lite svampiga. (Påminner lite om banankaka i konsistensen). Smörkrämen däremot. SÅ himla kul att spritsa med, vilket förstås märkts på resultatet.
Jag ville aldrig sluta spritsa.
Chokladtårta med smörkräm

2 kommentarer: