Sidor

tisdag, augusti 28, 2012

Hallonbrownie tårta


Hallonbrownietårta
Tårtbottnar
225 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
3 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl strösocker
4 st stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. Skär smöret i kuber och hacka chokladen, smält tillsammans på låg värme i en kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna och jämna till den. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
Låt svalna och dela sedan varje botten i två delar.
Marängsmörkräm med hallon
4 st stora äggvitor
200 g strösocker
250 g rumsvarmt smör
100 g hallon

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält och det kan ta ett tag. Ta bort skålen från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
Kör hallonen till puré i en mixer sila den sedan genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. 

Chokladglasyr
100 g mörk choklad (70 %)
50 g smör

Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

Bred ett lager marängsmörkräm på en tårtbotten, lägg på nästa och upprepa tills du använt alla. Täck sedan hela tårtan med krämen. Jämna till och gör den snygg. Sedan häller du på chokladglasyren som man kan behöva jämna till lite för att få fin.
Vill man ha en mer rosa tårta blandar man lite röd pastafärg i marängsmörkrämen (det fungerar inte med karamellfärg, den är för blöt). 


Den här tårtan är ack så god. Jag älskade den. Men nästa gång jag gör den så använder jag nog bara tre bottnar, den blir aningen för hög och är lite för mäktig. Å nästa gång jag ska köra omkring med en tårta så ställer jag den INTE på fatet med fot...

6 kommentarer:

  1. Kanske läge för en tårtbox från Tupperware?
    såg ut att vara en kalasgod tårta, tänk om man fått smaka...
    kram
    mamma

    SvaraRadera
  2. haha, det är tur man lär sg av sina misstag ;)
    den ser galet god ut!

    SvaraRadera
  3. Nja, jag vet inte det. Tupperwares är så stora och skrymmande. Jag måste ju förvara den någonstans också...

    SvaraRadera
  4. Hej,
    ska man grädda den i nedre delen av ugnen eller i mitten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ska gräddas i mitten av ugnen.

      Radera