Sidor

lördag, februari 15, 2014

Förrätt: Blinier med västerbottensost

Till förrätt kommer jag att servera en klassiker. Blinier (boveteplättar) men lite bättre än vanlig eftersom de innehåller västerbottensost.
Blinier med västerbottensost (20 små blinier)
20 g jäst (för matbröd)
2,5 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
150 g riven västerbottensost
Smör att steka i.

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen i den. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Blanda ordentligt och låt jäsa i en halvtimme. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner osten och äggvitan och grädda blinierna i smör på medelvärme.
Servera med gräddfil (eller creme fraiche), rom, hackad rödlök och lite dill till dekor.

Jag gjorde halva receptet, det blev ändå hälften över. Men jag tog en hel äggula och äggvita i alla fall. Det fungerar bra. Visst kan man servera mer än en, men man vill ju låta gästerna önska att de fick mer och ha plats kvar i magen för varmrätten...
Receptet kom ur en folder från Västerbottensost "Våra favoriter".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar