Lyxig blåbärspaj (8 portioner)
Lyxig pajdeg3,75 dl vetemjöl (200 gram)
150 gram smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk
Nyp samman mjöl och smör. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. (Undvik att överarbeta degen.) Tryck ut degen i formen och upp mot kanterna. Nagga pajbotten med en gaffel och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blåbärsfyllning
3 msk ströbröd
500 gram blåbär (kanske något mindre)
1 dl strösocker
2 ägg
2 msk florsocker
1 dl crème fraiche
Häll över ströbröd på pajbotten och lägg blåbären ovanpå. Blanda ihop resten till en äggsmet och häll den över bären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 45 minuter tills den är gyllenbrun.
Låt svalna lite, ta loss kanterna och sikta över florsocker.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Recept ur Bonniers kokbok. |
Hela pajen är lite för osöt för att kännas lyxig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar