Sidor

torsdag, november 19, 2015

Toscansk köttgryta

Toscansk köttgryta (6-8 portioner)

1,5 kg kött (kyckling, lamm, nöt, hjort gärna olika sorters)
Olivolja
1 knippe färsk rosmarin
1 knippe färsk timjan
Lagerblad
3 gula lökar
1 morot
0,5 st rotselleri
5 krossade vitlöksklyftor
3-4 dl rött vin (chianti)
1,5 dl vatten
8 tomater
5 dl blandad svamp (karljohan, kantarell, champinjoner)
Persilja
Salt & peppar
Parmesanost

Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn dem ordentligt i olivolja med örter och lagerblad. Skär lök, morot och rotselleri lagom stora bitar för att passa i en gryta. Bryn dem tillsammans med vitlöksklyftorna som du krossat i en mortel i en kastrull med  olivolja.
Lägg i köttet och häll ner vinet. Fyll upp med vattnet så pass att det täcker alla ingredienser. Koka på låg värme i en timme.
(Jag lät maken bevaka och skjutsade dottern på danskurs. Bra med långkok...)
Dela tomaterna i 4 delar och skär bort kärnhusen. Lägg i tomatköttet i kastrullen och låt koka ytterligare en 15 minuter.
Bryn svampen i olivolja och salta (om du vill kan du dela dem i fyra delar först). Lägg ner svampen i grytan och koka upp. Smaka av med nyklippt persilja, salt och peppar.


Serveringsförslaget är att man lägger en bit dagsgammalt surdegsbröd i skålar och sedan hälla på köttgrytan. Blött bröd är rätt äckligt tycker jag, så jag hade mitt på sidan om. Familjen serverades ris och bröd. Sen pudrade vi rejält med parmesanost på våra tallrikar.
God middag.

Recept ur "Italienska klassiker" av Bo Hagström och Robert Maglia.
Vi gjorde inte riktigt lika stor sats. Utan hade istället 1 kg kött (älgkött och kyckling), man kan gärna ha alla möjliga sorters kött i den här rätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar