Jag har provat flera olika recept, olika varianter. Men av alla så var det här det bästa (efter en liten förbättring så att det blir lite mer fyllning i pajskalet än i originalreceptet). Det är både vete- och grahamsmjöl i pajdegen och dessutom toppas den med sesamfrön. Supergod med romröra som en klassisk förrätt.
Västerbottensostpaj med sesamfrön
Pajdeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1-2 msk kallt vatten
2 msk oskalade sesamfrön
Fyllning:
6 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost
1,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
Gör så här:
Skär smöret i kuber och lägg det med mjöl och salt och knåda till den lite snabbt till en smulig massa. (Om du har en matberedare kan du använda den.) Tillsätt vattnet lite i taget tills degen precis bildar en boll. Kavla ut degen mellan två gladpack. Häll på sesamfröna och lägg den i en pajform. (Jag brukar smöra den lite så att degen inte fastnar.) Täck med gladpack och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter, gärna längre. Nagga degen med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Sänk värmen till 175°.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.
Så perfekt! Jag har tänkt för första gången prova göra en sådan paj till jul och nu kommer du med receptet, provat och klart :))
SvaraRadera