Sidor

måndag, maj 14, 2012

Italienska frikadeller

En mycket klassisk rätt som inte innehåller någon gluten! 


Börja med TOMATSÅSEN då smakerna kommer fram då den kokar..

Tomatsås
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rödvins vinäger
krossade tomater
oregano
salt & peppar
olivolja

  • Dela paprikan i mitten och kärna ut. Sätt in i ugnen i 250 grader i 15 minuter. Skalet skall vara bränt! Så du när du tar kan du lätt kan dra av skalet från paprikan, skiva därefter i lagom stora bitar.
  • Hacka löken och fräs i kastrull med den pressade vitlöken och olja tills den mjuknat men inte fått färg.
  • Häll på rödvinsvinäger, krossade tomater och tillsätt paprikan.
  • smaksätt med mortlad svartpepper, salt & oregano.
  • låt koka i minst 20 minuter på låg nivå, rör om då och då.


Köttbullar
500gram nötkött
2 pressade vitlöksklyftor
3msk finhackad rökt skinka
2 ägg
1 gul/röd lök som finhackas.
1 dl vispgrädde
1tsk salt
svartpeppar
(2 msk dragon)
ca 1msk olivolja
1-2 lime
  • Hacka löken fint.
  • Riv skalet av limen och tillsätt övriga ingredienser.
    Blanda samman och rulla till små fina köttbullar.
    Stek i stekpanna med oljan eller sätt på plåt och in i ugnen ca 200 grader tid beror på storlek.

jag brukar ha i ca 10 minuter och vända dom snabbt sista fem minuterna, då steka köttbullar inte är min grej..

blanda köttbullarna och tomatsåsen, klart.
Servera med Haricots verts eller broccoli för att undvika kolhydrater, sonen äter med gnocci till ta gärna en klick creme fraiche vid sidan också . Vill man kan man välja laktos fri grädde, så blir den laktos fri.


Denna rätt är perfekt att ha i frysen!


Gästbloggat av Bettan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar