Sidor

fredag, juni 05, 2015

Västerbottensostsufflé med sparrissallad

Den andra förrätten på min "halv åtta middag". Jag var så sugen på att prova att göra sufflé och västerbottensost är gott så det avgjorde saken. Det blev gott men nog är det mycket väsen och omständligt för att laga fluffiga ägg. Jag ska prova igen innan jag kan bedöma om det verkligen är värt besväret. :)

Räk- och sparrissallad (4 portioner)
400 gram räkor med skal
1 knippe sparris (ca 250 gram)
1 citron, rivet skal av den
1-2 msk rapsolja
Salt & Vitpeppar

Skala räkorna och dela sparrisen i cm långa bitar (förutom de snygga topparna, de ska vara hela). Koka sparrisen i vatten i 1-2 minuter, spola sedan i kallt vatten och låt rinna av väl. (Det vill säga blanchera sparrisen om vi ska använda flotta ord).
Blanda räkorna med sparris, citronskal och olja. Smaka av med salt och vitpeppar och ställ svalt men ta fram en stund före servering så att det inte är jättekallt vid serveringen.

Västerbottensostsufflé (4 portioner)
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk (standard, 3%)
4 äggulor
200 gram västerbottensost
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
2 tsk majsstärkelse (Maizenamjöl)
5 äggvitor
Smör till formarna

Blanda mjöl, mjölk och äggulor väl i en tjockbottnad kastrull. Värm smeten under omrörning på svag värme tills den tjocknar men den får inte bli för het för då stelnar gulorna och smeten blir grynig. Låt svalna lite under omrörning.
Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten fint. Rör ner ost, salt, muskotnöt, cayennepeppar och majsstärkelse i smeten och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett smidigt skum och vänt ner i den svala smeten. Smörj fyra portionsformar à 2 dl ordentligt med smör. Häll smeten upp till kanten.
(De kan förvaras svalt fram till de ska gräddas men ska stå i rumstemperatur en stund före gräddningen så de inte spricker i ugnen.)
Ställ på en bakplåtspapperklädd plåt (om någon svämmar över) och grädda suffléerna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Förbered tallrikarna genom att fördela räk- och sparrissalladen, några gröna salladsblad och servera direkt suffléerna är klara.

Servera gärna med 6023 Penfolds Thomas Hyland Chardonnay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar